Međimurje Press
Politika i društvo

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST – AKADEMSKI SINDIKAT

NOVI ZAKONI I PODZAKONSKI AKTI U SUSTAVU VISOKOG OBRAZOVANJA I ZNANOSTI URUŠAVAJU NAJVAŽNIJI SUSTAV U REPUBLICI HRVATSKOJ

AKADEMSKI SINDIKAT (AS) je prije par mjeseci upozorio da novi zakoni i podzakonski akti u sustavu visokog obrazovanja i znanosti ne razvijaju sustav već ga urušavaju. To je i bio razlog osnivanja Akademskog sindikata, jer je učeno da više nema ni institucija ni organizacija koje imaju dovoljno hrabrosti i kompetencija suprostaviti se donošenju takvih zakona. To je osim Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, koji je donesen u listipadu 2022. godine i koji još nije profunkcionirao do kraja, jer Ministartstvo obrazovanja i znanosti nije provelo Uredbu o programskom financiranju javnih visokih učilišta i javnih znanstvenih instituta u Republici Hrvatskoj koju je Vlada donjela 13. srpnja 2023., sada dokazao i Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama. I njemu se iste institucije i organizacije iz sustava nisu suprostavile, iako su u vrijeme donošenja Zakona bile svjesne da prijedlozi podzakonskih akata koji slijede nakon donošenja Zakona, nisu bili predstavljeni zaposlencima o čijim pravima „brinu“ i donose odluke poslodavci i reprezentativni sindikat.

Ono što se sada dogodilo u sustavu nije se događalo ranije prilikom procesa javne rasprave donošenja zakona o našem sustavu. Naime, prije 22 godine tadašnji prijedlog Zakona, čija rješenja nisu zadovoljila akademsku zajednicu i zaposlenike u našem sustavu, nije podržao Senat Sveučilišta u Zagrebu i nije dobio podršku sindikata u sustavu pa Zakon nije ni prošao. Slijedeći prijedlog Zakona, nekoliko godina kasnije, također, nije prošao u Hrvatskom saboru, iako ga je tada jedini sindikat u sustavu podržao. No, Zakon tada nije ponovo podržao Senat Sveučilišta u Zagrebu te ga nije podržao Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora.

A što se dogodilo prošle i ove godine u donošenju Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti i Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama?

Zakon o visokom obrazovanju i znastvenoj djelatnosti donesen je početkom akademske 2022./2023. godine uz podršku reprezentativnog sindikata u sustavu, a uspkos protivljenja većine akademske zajednice i činjenici da je Senat Sveučilišta u Zagrebu tijekom prethodnih rasprava o prijedlogu Zakona bio protiv njega. No, nažalost, u vrijeme donošenja Zakona, lošim rješenjima Zakona nije se suprostavio novi saziv Senata Sveučilišta u Zagrebu ni resorni odbor Hrvatskog sabora pa je Zakon u Saboru prošao bez ikakvih problema. Nažalost, isto se dogodilo i kod donošenja Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama čijim lošim rješenjima se nisu suprostavile navedene institucije i organizacije već samo naš novoosnivani sindikat u sustavu visokog obrazovanja i znanosti. Zato pozivamo sve zaposlenike sustava visokog obrazovanja i znanosti da se učlane u AKADEMSKI SINDIKAT, jer je naša namjera svim svojim snagama pridonijeti da hrvatski sustav visokog obrazovanja i znanosti konačno profunkcionira na razini razvijenih zemalja Europske Unije. U tom smislu želimo okupiti kompetentne pojedince našeg sustava, bili naši članovi ili ne i u suradnji s njima te uz potporu svih zaposlenih, u narednom razdoblju raspraviti probleme sustava i zaposlenika te budućoj Vladi predložiti rješenja kojima će sustav visokog obrazovanja i znanosti sa zadovoljnim zaposlenicima puno bolje razvijati hrvatsko društvo u cjelini.

(Akademski sindikat)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja