Međimurje Press
Sport+

Volonteri u parku ponovno u akciji!

Aktivnost „Volonteri u parku“ provodi se u Čakovcu od 2018., a iako je prvotno bilo planirano da će završiti s 2022. ipak će se održavati i u prvoj polovici aktualne godine. Aktivnost je dio projekta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo „Živjeti zdravo“, a cilj je organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju i očuvati životnu okolinu.

Nakon što je HZJZ čakovečku organizaciju Volontera u parku ocijenio najboljom u zemlji, u Gradu Zrinskih s oduševljenjem su dočekali nastavak projekta. Organizatori aktivnosti, Zajednica sportskih udruga Čakovca i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije održavanje Volontera u parku pokušavaju vezati s obilježavanjem značajnijih datuma. Godina 2023. započela je obilježavanjem Svjetskog dana debljine (4. ožujka) i Hrvatskog dana osviještenosti o debljini (15. ožujka).

Tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca i koordinator aktivnosti Volonteri u parku za Međimursku županiju Tomica Jakopec istaknuo je kako je svaka aktivnost koja je organizirana tijekom godina uvijek imala sportsku dozu, ali i edukativan aspekt. Izuzetak nije bila ni prva aktivnost u ovoj godini. Za sportsku aktivnost bili su zaduženi članovi Grupe za nordijsko hodanje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije pod stručnim vodstvom Marije Prekupec.

Prekrasno proljetno prijepodne iskoristili su prvo za zajedničko vježbanje u bolničkom krugu ispred zgrade Zavoda, a kasnije za šetnju Perivojem Zrinski. Tamo im je kratko predavanje održala volonterka u parku – Ines Virč, kustosica i voditeljica Pedagoškog odjela Muzeja Međimurja. Virč je okupljenim nordijskim šetačima govorila o čakovečkom Starom gradu Zrinskih koje okružuje prekrasan Perivoj. Ukratko je objasnila kojim se sve djelatnostima Muzej bavi, koje postave ima, a najzanimljiviji dio na kojem je bilo najviše pitanja je bio onaj o trenutačnim radovima na i oko Starog grada. „Jako ih je zanimalo što se radi i kako će to izgledati u budućnosti, no ipak su najviše ostali zapanjeni kada sam im rekla što sve nalazimo prilikom konstrukcijske obnove“ izjavila je Virč.

Organizatori su poručili kako je ovo predavanje samo nastavak odlične suradnje s Muzejom Međimurja na aktivnosti Volonteri u parku, a do sljedeće se neće morati puno čekati. Već u subotu volonteri će  sudjelovati na humanitarnoj utrci „Šarenim čarapama do cilja“ kojom će Udruga za sindrom Down Međimurske županije u gradskom središtu obilježiti Svjetski dan osoba s Down sindromom.

(t.j.)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja