Međimurje Press
Grad Čakovec

Čista Srijeda/PEPELNICA!

Danas je u župnoj crkvi Svetog Antuna Padovanskog na čakovečkom Jugu proslavljen blagdan Čiste Srijede u narodu poznate kao “Pepelnica”! Svetu misu s činom posipanja pepelom predvodio je župnik fra Josip Šoštarić. Proslavom Pepelnice počinje  vrijeme Korizme.
Čista srijeda ili Pepelnica i dobila je narodno ime po činu pepeljenja koja se događaju na svetim misama tijekom današnjeg dana.
Pepelnica ili Čista srijeda, je dan kojim započinje Korizma i uvodi nas u hod prema slavlju Kristova uskrsnuća – Uskrsu. To je put koji od pepela, praha i propadljivosti vodi prema uskrsnuću i oblikovanju novoga čovjeka. Na tom putu moramo biti pomireni s Bogom. O tome nam govori apostol Pavao u Poslanici Korinćanima: „Braćo zaklinjem vas, dajte, pomirite se s Bogom.“ Taj Pavlov „krik,“ jedan je od temeljnih i najvažnijih poziva na obraćenje i vjernost Evanđelju. Obraćenje i vjera nisu mogući bez iskrenog pomirenja s Bogom. Obraćenje i vjera imaju svoje ispunjenje u pomirenju s Bogom. Pavlov poziv na pomirenje zapravo je poziv na obraćenje misli, riječi i djela, na novi početak koji svoj izvor nalazi u Bogu.
Fra Josip Šoštarić u svojoj propovijedi pozvao je vjernike da se vrate Bogu, da očiste svoje srce od grijeha da dostojno mogu dočekati Uskrsnuće Isusa Krista.
Smiluj nam se Bože, po milosrđu svome.
Budimo dobri, pomažimo jedni druge a posebno potrebite, molimo se dragom Bogu da nam da zdravlja i mudrosti kako bi svatko od nas zaslužio vječni život s dragim Isusom!
Tekst i foto: Pavo Jazvić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja