Međimurje Press
Policija

Lažni posrednici u trgovanju kriptovalutama oštetili dvoje Međimuraca za gotovo 80.000 eura

Upozoravamo građane kako prilikom trgovanja kriptovalutama nema lake, brze i velike zarade te da kod takvih ponuda odmah moraju posumnjati na prijevaru

Tijekom veljače na području Policijske uprave međimurske evidentirane su dvije računalne prijevare.

Lažni posrednici u trgovanju kriptovalutama telefonskim pozivima stupili su u kontakt s oštećenima te im ponudili stručnu pomoć u trgovanju kriptovalutama, uz obećanje o lakoj zaradi. Prevaranti su uspjeli uvjeriti oštećene da na svoje mobitele instaliraju aplikaciju koja će im pomoći u trgovanju kriptovalutama, međutim putem navedene aplikacije omogućen im je pristup mobilnom uređaju žrtve te time i njihovom internet bankarstvu. Kako bi stekli dodatno povjerenje žrtava, jednoj od njih na tekući račun uplatili su nekoliko tisuća eura „dobiti“ ostvarene trgovanjem kriptovalutama. Nakon toga prevaranti su imali nesmetan pristup internet bankarstvu te su vrlo lako s bankovnih računa oštećenih prebacili na svoje račune sveukupno oko 80.000 eura.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju, dok će se protiv nepoznatih počinitelja zbog počinjenja kaznenih djela računalnih prijevara, nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznene prijave.

Ponovno, želimo upozorite sve građane kako prilikom trgovanja kriptovalutama nema lake, brze i velike zarade te da kod takvih ponuda odmah moraju posumnjati na prijevaru. 

Nedavno je u Ravnateljstvu policije u Zagrebu predstavljena preventivna kampanja naziva „Web heroj“, pod sloganom „Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba“, kako bi se što većem broju građana približila važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

Više informacija o spomenutoj preventivnoj kampanji saznajte na internetskoj stranici „Web heroj“.

Radovan Gačal

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja