Međimurje Press
Grad Čakovec

Gradonačelnica i župan u ministarstvu potpisali ugovore za školsku prehranu!

GRAD ČAKOVEC

Nakon prošlotjedne najave o otvaranju dvije nove jasličke skupine u predstojećoj pedagoškoj godini, sufinanciranju kupnje radnih bilježnica, likovnih mapa i pribora za tehnički odgoj te programa produženog boravka, Grad Čakovec je preko europskog projekta osigurao i besplatnu školsku užinu za 739 učenika osnovnih škola koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja.

Naime, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini danas je u prostorijama Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike s ministrom  Marinom Piletićem svečano potpisala ugovor za Poziv „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2022.-2023.)“. Grad Čakovec je preko Fonda europske pomoći za najpotrebitije  (FEAD), osigurao besplatnu školsku užinu za preko 700 učenika iz I. i III. osnovne škole Čakovec, te osnovnih škola Kuršanec i Ivanovec. Za ovu namjenu Gradu Čakovcu bit će dodijeljeno 748.062,16 kuna.

Grad Čakovec na spomenuti je Javni poziv prijavio projekt „Prehrana u osnovnim školama Grada Čakovca za školsku godinu 2022./2023.“. Projektni partneri su uz škole, ujedno i Razvojna agencija Grada Čakovca – Čakra d.o.o.

Kako bi se ujednačili kriteriji odabira partnerskih organizacija u dijelu koji se odnosi na utvrđivanje najpotrebitije djece koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, kao obvezni kriterij navedeno je korištenje doplatka za djecu. Osim ovog, koriste se i dodatni kriteriji kao što su djeca iz obitelji s troje i više djece, djeca iz jednoroditeljskih obitelji, djeca iz obitelji u riziku od siromaštva koja se nalaze u nepovoljnim osobnim, socijalnim i materijalnim okolnostima te djeca državljani Ukrajine kojima je priznata privremena zaštita.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Ugovor za osnovne škole kojima je osnivač Međimurska županija potpisao je i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Međimurska županija u partnerstvu s 22 osnovne škole već šestu godinu provodi projekt „Školski obroci svima“ vrijedan 999.081,83 kuna, s ciljem da se svakom učeniku, bez obzira na materijalno stanje u obitelji, osigura školski obrok i spriječe podijeljeni obroci u školamaUgovor o dodjeli bespovratnih sredstava u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike potpisao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Projekt obuhvaća učenike iz škola koje posjeduju kapacitet za pripremu školskih obroka, imaju školske kuhinje te zadovoljavaju propisane standarde (HACCP). Međimurska županija nositelj je ovog projekta koji se u potpunosti financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

U projekt su uključene sljedeće škole: Osnovna škola Belica, Osnovna škola Domašinec, Osnovna škola Donja Dubrava, Osnovna škola Donji Kraljevec, Osnovna škola Draškovec, Osnovna škola Gornji Mihaljevec, Osnovna škola Hodošan, Osnovna škola Jože Horvata Kotoriba, Osnovna škola Dr. Ivana Novaka Macinec, Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, Osnovna škola Mursko Središće, Osnovna škola Nedelišće, Osnovna škola Orehovica, Osnovna škola Podturen, Osnovna škola Vladimira Nazora Pribislavec, Osnovna škola Selnica, Osnovna škola Strahoninec, Osnovna škola Sveta Marija, Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu, Osnovna škola Sveti Martin na Muri, Osnovna škola Petar Zrinski Šenkovec i Osnovna škola Dr. Vinka Žganca Vratišinec.

Osiguravanjem besplatnih školskih obroka zaokružuju se brojne potpore Međimurske županije kojima se želi omogućiti školovanje jednako za sve učenike i na najvišem mogućem nivou, ali i rasteretiti budžet roditelja. Međimurska županija i dalje je jedina hrvatska županija koja u potpunosti financira prijevoz autobusom i vlakom za sve učenike osnovnih i srednjih škola te osigurava asistente u nastavi u predškolskom i školskom sustavu.

(gč,mž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja