Međimurje Press
Hrvatska

Vatrogascima pune ruke posla!

U posljednja 24 sata zabilježen je veći broj požara pri čemu je jedan vatrogasac angažiran i u gašenju požara u Sloveniji, dok je na području Sisačko-moslavačke županije došlo do požara objekta u kojem su bila minsko-eksplozivna sredstva.

Tijekom jučerašnjeg dana Državni vatrogasni operativni centar 193 zaprimio je zahtjev za angažiranjem jednog protupožarnog zrakoplova Canadair CL-415 na području Republike Slovenije, a u sklopu suradnje u zaštiti od prirodnih katastrofa. Naime, požar otvorenog prostora je izbio 28. ožujka na predjelu Preddvor (10 km SI od Kranja), a njime je zahvaćena trava, nisko raslinje i šuma na trenutno procijenjenoj površini od 600 ha. Pored domicilnih vatrogasnih snaga, u svrhu koordinacije i komunikacije prilikom rada Canadaira, na požarištu je angažiran jedan vatrogasac iz JVP Opatija. Požar je još uvijek aktivan.

U požaru aktivirana minsko-eksplozivna sredstva

Jučer je u 17:22 sati JVP Petrinja zaprimio dojavu o požaru otvorenog prostora na lokaciji Bijelnik (između Petrinje i Hrvatske Kostajnice). Uslijed širenja, požar je zahvatio montažni objekt uz prometnicu unutar kojeg su se nalazila minsko-eksplozivna sredstva nakon čega je došlo do aktiviranja istih. Nitko nije ozlijeđen, a do dolaska policije vatrogasci su osiguravali mjesto događaja zatvaranjem prometnice D-30 između Petrinje i Hrvatske Kostajnice. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su četiri vatrogasca s dva vatrogasna vozila iz JVP Petrinja. U požaru je ugašen u večernjim satima, izgorjelo je 200 ha trave i niskog raslinja.

Osim na spomenutoj lokaciji gdje je došlo do aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava, u Sisačko-moslavačkoj županiji prijetilo je još opasnosti. Naime, JVP Petrinja zaprimila je dojavu o požaru otvorenog prostora na lokaciji Mošćenica kojim je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 50 ha. Vatrogasci JVP Petrinja su izvršili izvid mjesta zahvaćenog požarom, ali nisu mogli djelovati jer se nalazi u minski sumnjivom području. Spomenimo i kako je u ovoj županiji jučer zabilježeno najviše požara – čak njih sedam.

Požar na kojem su sudjelovale krapinsko-zagorski i zagrebački vatrogasci

Dana 29. ožujka u 18:27 sati ŽVOC Zabok zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Podgorje Bistričko kod Marije Bistrice koji se jednim dijelom nalazi i u susjednoj Zagrebačkoj županiji, a gdje je zahvatio područje Kladeščice, kod Sv. Ivana Zeline. Požarom je zahvaćena šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 49 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila iz DVD-a: Komin, Blaževdol, Sv. Ivan Zelina i VZG Sv. Ivan Zelina, te Zagorska JVP, DVD Marija Bistrica, Tugonica-Podgrađe i Laz. Vatrogasci rade na daljnjoj sanaciji i osiguranju požarišta.

DVOC 193 zabilježio je i požare na području Grada Zagreba, Sesvete i Adamovec, a u kojima je opožarena površina preko 400 ha.

Karlovački vatrogasci također su imali zahtjevne intervencije. ŽVOC Karlovac zaprimio je dojavu o požaru raslinja i nenastanjenih objekata na lokaciji Gornji Sjeničak kod Karlovca. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i šikara na površini od 10 ha te ukupno osam objekata – tri stambena i pet gospodarskih objekata. Uslijed požara nije bilo ozlijeđenih osoba, a na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 11 vatrogasaca s 5 vatrogasnih vozila iz  JVP Karlovac, DVD-a: Dolnja Rečica, Knez Gorica i Vukmanić. Isto tako, na intervenciji gašenja požara raslinja u Gornjoj Dubravi sudjelovalo je 20 vatrogasaca iz JVP Ogulin, DVD-a Zagorje, Oštarije, Ribarići, Tounj i Ogulin.

Spomenimo i kako je u Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj i Požeško-slavonskoj županiji na intervencijama gašenja požara angažirano 114 vatrogasaca, a opožarena površina iznosi oko 80 hektara.

Budući da i nadalje bilježimo povećani broj požara, pozivamo sve građane na dodatan oprez. Ukoliko primijetite požar ili dim, odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Anita Čolak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja