Međimurje Press
GlazbaNajave

Treći koncert Varaždinskog komornog orkestra u 29. sezoni

U nedjelju 22. siječnja 2023. u 19.30 sati u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu Varaždinski komorni orkestar održat će svoj  III. koncert 29. sezone pod nazivom „Obitelj Bilić“. Solist će biti nagrađena mlada sopranistica Josipa Bilić, a njen brat Franjo Bilić, nagrađivani čembalist, dirigent i voditelj ansambala, dirigirat će koncertom i svirati čembalo.

 

Josipa Bilić debitirala je 2019. kao stipendistica Opere HNK-a u Zagrebu ulogom Ines u Verdijevu Trubaduru te ulogom Glasa s neba iz Verdijeva Don Carla. Za ulogu Marice u Humperdinckovoj operi-bajci Ivica i Marica pod dirigentskim vodstvom Dawida Runtza, u režiji Petre Radin te produkciji Zagrebačke filharmonije, osvojila je 2021. Nagradu hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u operi. Uz Simfonijski orkestar HRT-a nastupila je na koncertu u ciklusu Kanconijer u povodu 250. obljetnice rođenja L. van Beethovena, a za debi na Varaždinskim baroknim večerima, s ansamblom Camerata Garestin, primila je nagradu Ivan Werner, koja se dodjeljuje mladom glazbeniku za visoko umjetničko postignuće.

Franjo Bilić završio je studij čembala u klasi prof. Pavla Mašića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu magna cum laude.

Na Amsterdamskom konzervatoriju u Nizozemskoj studirao je čembalo, moderno čembalo i klavikord kod prof. Menna van Delfta, basso continuo kod prof. Krisa Verhelsta i retoriku kod prof. Petera van Heyghena. Studirao je dirigiranje na Sveučilištu za umjetnost u Bernu kod Rolfa Schumachera, Floriana Ziemena i Philippea Bacha te na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod prof. Mladena Tarbuka. Godine 2021. bio je student dirigiranja Johannesa Wildnera na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču.

Od 2007. do 2013. osvojio je osam prvih, tri druge i dvije treće nagrade u disciplinama glasovir, komorna glazba i solfeggio na Hrvatskim državnim glazbenim natjecanjima učenika i studenata. Na pijanističkom natjecanju ” Pianoforte ” u Poreču osim prve nagrade dobio je i posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela J. S. Bacha. Dvostruki je dobitnik Oscara za znanje Agencije za odgoj i obrazovanje. Kao prvi čembalist osvojio je prvu nagradu na 12. međunarodnom natjecanju “Ferdo Livadić” u Hrvatskoj u mješovitim instrumentalnim kategorijama. 2017. godine bio je prvonagrađeni na renomiranom natjecanju mladih glazbenika ” Tribina Darko Lukić “. Godine 2018. kao prvi Hrvat osvojio je drugu nagradu na natječaju za suvremenu literaturu za čembalo ” Prix Annelie de Man ” i održao dvije svjetske premijere. Iste godine kao prvi čembalist u Hrvatskoj dobio je nagradu “Ivo Vuljević – najbolji mladi hrvatski glazbenik“. Godine 2019. osvojio je prvu nagradu i posebnu nagradu za najbolju interpretaciju novog glazbenog djela na natjecanju Wanda Landowska u Bariju. Od 2015. promiče skladanje novih djela za čembalo i svake godine naručuje novo djelo od hrvatskih skladatelja, praizveo je pet takvih djela.

Na programu koncerta će se naći arije i orkestralna djela starih majstora – L. Sorkočevića, J. Haydna, I. M. Jarnovića, W. A. Mozarta, A. Ivančića i L. van Beethovena. Uz pretplatnike i ulaznice na blagajni HNK, učenici i studenti imaju besplatan ulaz na galeriju.

Sanja Buhin

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja