Međimurje Press
Vijesti

Preminuo je Pero Kvrgić

Pero Kvrgić ostvario je uloge kako u impozantnom nizu klasika tako i mnogobrojnim djelima suvremenih autora, od čega svakako treba izdvojiti niz likova iz dramskih djela Marina Držića, od Muna iz drame Skup, koju 1950. režira Branko Gavella, do uloga Pometa, Dunda Maroja, Zlati Kuma, Arkulina, Negromanta, Staniše, Gulisava Hrvat i mnoge druge.

S Lelom Margetić igrao je u kultnim Stilskim vježbama Raymonda Queneaua. Ta je predstava premijerno prikazana 19. siječnja 1968. godine i od tada je konstantno na repertoaru, oborivši sve hrvatske rekorde te sloveći kao potencijalno najdugovječnija predstava na svijetu igrana u istoj postavi.

Od tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića odlikovan je Redom kneza Branimira za izniman i dugogodišnji doprinos kulturi Republike Hrvatske, a 2007. godine dobio je i vlastitu zvijezdu u hrvatskoj Ulici slavnih na opatijskoj šetnici Slatini.

Pero Kvrgić rođen je u Moravicama u Gorskom kotaru 4. ožujka 1927. godine osljednje godine života proveo je u Zagrebu, u domu za starije osobe u Lašćinskoj.

Izvor: https://www.index.hr/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja