Međimurje Press
Županija

Međimurska županija vodeća je županija u Hrvatskoj prema transparentnosti proračuna!

Prema rezultatima sedmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih županija, gradova i općina koje je objavio Institut za javne financije, Međimurska županija vodeća je županija u Hrvatskoj prema prosječnoj transparentnosti svih lokalnih jedinica na svome području.

Kontinuitet visoke transparentnosti u najsjevernijoj hrvatskoj županiji nastavlja se iz godine u godinu te je svrstana u skupinu najtransparentnijih županija s najvišom ocjenom 5. Međimurska županija  za svaku proračunsku godinu na svojim web stranicama objavljuje “Proračun u malom” ili “Proračun za građane”, sažetak proračuna Međimurske županije s najvažnijim smjernicama, koji u osnovnom crtama pojašnjava planove i aktivnosti u Međimurskoj županiji. Ovim pregledom proračuna, želja nam je omogućiti svim građanima uvid u prihode i rashode Županije kako bi dobili transparentnu i potpunu informaciju o radu županijske uprave.

Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja te u ovom ciklusu iznosi 4,5 od mogućih 5. Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut za javne financije je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svim županijama, gradovima i općinama.

Uz Međimursku županiju, najvišu razinu transparentnosti proračuna, odnosno ocjenu 5, ostvarili su gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće te općine Belica, Dekanovec, Domašinec, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Goričan, Kotoriba, Mala Subotica, Nedelišće, Orehovica, Podturen, Pribislavec, Selnica, Strahoninec, Sveta Marija, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec, Štrigova i Vratišinec.

Cilj istraživanja je utvrditi objavljuju li sve županije, gradovi i općine svake godine ključne proračunske dokumente na svojim mrežnim stranicama koji su temeljni korak prema potpunijoj transparentnosti i participaciji građana, odnosno neophodan preduvjet za educiranje građana i njihovo uključivanje u lokalne proračunske procese. Samo se proračunski obrazovani i pravovremeno informirani građani, vijećnici i novinari mogu konstruktivno uključiti u odlučivanje o prikupljanju i potrošnji lokalnih sredstava te u kontrolu odgovornosti lokalnih vlasti.

UO za poslove župana

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja