Međimurje Press
Županija

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima-nacizma, fašizma i komunizma!

S pijetetom je na čakovečkom Gradskom groblju, u organizaciji Međimurske županije, obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma.

Kod središnjeg križa vijence su položili i zapalili svijeće župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom župana Josipom Grivcem, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Preloga Željko Poredoš, predsjednik Zrinske grade Čakovec Đuro Bel i predstavnik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić, a obilježavanju su nazočili i županijski vijećnici Dijana Novak i Zlatko Marciuš te županijski pročelnici.

Pozivajući na minutu šutnje za sve žrtve totalitarnih režima župan Posavec istaknuo je da je Međimurje tolerantna i humana sredina koja njeguje kulturu sjećanja koja nas uči kako se suočiti s prošlošću kako bismo i dalje gradili bolju budućnost za buduće naraštaje. „Danas smo zapalili svijeće i položili vijence i za sve one žrtve koje su nastale za vrijeme tih režima, za vrijeme svjetskih ratova, pa i za vrijeme Domovinskog rata, ali paljenjem ovih svijeća sjećamo se i sadašnje generacije, odnosno budućim generacijama želimo prenositi neke stvari koje se nikada više ne smiju ponoviti, one pogreške koje su se događale u našoj povijesti.“, kazao je župan dodavši da je obilježavanje najmanje što se može učiniti kako bi se kultura sjećanja i dalje prenosila u budućnost te izgrađivao bolji i pravedniji svijet.

Totalitarni i autoritarni režimi kroz 20. stoljeće u Hrvatskoj i brojnim europskim zemljama doveli su do tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te do progona i likvidacija političkih neistomišljenika.

Europski parlament je još u kolovozu 2008. donio odluku da se 23. kolovoza proglasi Europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, jer su tog dana 1939. dva totalitarna sustava – nacistička Njemačka i komunistički Sovjetski Savez sklopili pakt o nenapadanju, poznat kao sporazum Molotov-Ribbentrop. Republika Hrvatska od 2011. godine 23. kolovoza obilježava kao spomendan – Europski dan sjećanja na žrtve svim totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma.

20. stoljeće donijelo je dva totalitarna režima koji su u domove mnogih nažalost unijeli neslogu, nesporazum, tugu i brojne žrtve. Unatoč tome, ne želimo naučiti ono što nam je govorila povijest – da rat i neimaština uvijek donose smo još veći nemir i neslogu među nama. Vjerujem da će ovaj spomen koji danas obilježavamo ipak naučiti našu djecu i naše mlade da niti jedan totalitarni režim nije donio ništa dobro i da iz njega nismo naučili ništa bolje.“, rekla je gradonačelnica Cividini.

Grobišta poratnog razdoblja nalaze se diljem Međimurja – Ksajpa, Repova šuma – Štrigova, LEŠ Kotoriba te SEP u Gornjem Hrašćanu. Grobište poratnih žrtava „Sep“ kod Gornjeg Hrašćana najveće je u Međimurju te su ondje pokopani ostaci žrtava zločina iz lipnja 1945. godine, čije su kosti slučajno nađene 2009. godine tijekom obnove nasipa za zaštitu od rijeke Drave.

Molitvu za sve žrtve predvodio je gvardijan župe sv. Nikole biskupa u Čakovcu Josip Grubišić.

(mž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja