Međimurje Press
Županija

Pet županija s Vladom potpisalo Razvojni sporazum Sjever!

U Varaždinu je danas svečano potpisan Razvojni sporazum za sjever Hrvatske, temeljem Zaključka Vlade Republike Hrvatske sa sjednice održane 15. prosinca 2021. godine

Razvojni sporazum za sjever Hrvatske, u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpisali su župani Međimurske, Varaždinske, Koprivničko križevačke, Krapinsko zagorske i Bjelovarsko bilogorske županije Matija Posavec, Anđelko Stričak, Darko Koren, Željko Kolar i Marko Marušić s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak, ministrom mora prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, ministricom kulture i medije Ninom Obuljen Koržinek, ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac, ministrom prostornog prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom, ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, ministrom zdravstva Vilijem Berošem te ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom.

Razvojni sporazum Sjever donosi okvir za suradnju na razvojnim projektima od interesa za županije sjevera Hrvatske. Zajednički projekti dviju ili više županija odnose se na izgradnju željezničke pruge Kotoriba – Čakovec – Varaždin – Zagreb te izgradnju brze ceste Čakovec – Varaždin – Krapina, kao i rasterećenje prometa na državnim cestama na području Međimurske i Varaždinske županije izgradnjom čvora autoceste kod Turčišća i brzom cestom koja se spaja na postojeću autocestu u Mađarskoj i Sloveniji.

Suradnja u provedbi razvojnog sporazuma odnose se na financiranje projektne dokumentacije za projekte u područjima zdravlja i kvalitete života, energije i održivog okoliša, prometa i mobilnosti, sigurnosti i digitalnog društva, kulturne baštine, turizma i kreativnog društva.

Župan Matija Posavec predstavljajući projekte za Međimursku županiju istaknuo je kako će se sredstva za financiranje projektne dokumentacije iskoristiti za pripremu pedesetak projekata koje su u planu razvoja Međimurske županije za naredno razdoblje, dok su konkretni projekti, uz izgradnju cestovnih obilaznica, brzih cesta, željeznice, i komunalne infrastrukture, izgradnja nove zgrade Osnovne škole u Nedelišću, Centra za odgoj i obrazovanje i dogradnja Srednje škole Prelog za Centar izvrsnosti iz ugostiteljstva i turizma. U zdravstvu je plan revitalizacija zgrade Feštetić u dvorištu zdravstvenih ustanova koja će biti pretvorena u Centar palijativne skrbi, zatim obnova Odjela Neurologije, Odjela pedijatrije, premještanje Odjela transfuzijske medicine i kliničko biokemijskog laboratorija za vađenje krvi u Županijskoj bolnici Čakovec, obnova praone kao i sufinanciranje obnove zgrada Županijske bolnice te uređenje vanjskog dijela i poboljšanje infrastrukture u krugu zdravstvenih ustanova.

Projekt daljnjeg ulaganja u Centar znanja Međimurske županije podrazumijeva obnovu svih preostalih zgrada i pretvaranje u poduzetnički inkubator i prostor za start up poduzeća, gradnju novog znanstvenog centra za popularizaciju znanosti, ulaganja u infrastrukturu, uređenje poslovnog i gospodarskog dijela te uređenje bivšeg hipodroma i pretvaranje u sportsko rekreacijski park i zelenu oazu za stanovnike tog dijela grada Čakovca.

Gradit će se i regionalni distributivni centar što će olakšati proizvodnju i distribuciju poljoprivrednim proizvođačima Međimurske županije, a u planu je i uređenje dvorca Feštetić u Pribislavcu i daljnje ulaganje u prostor Starog grada Zrinski kao ponosa kulturne baštine Hrvatske. „Razvojni sporazum, samo je jedan element iz kojeg namjeravamo ulagati u razvoj Međimurja dok ćemo izgradnju sportskih dvorana, uređenje osnovnih i srednjih škola prijaviti na europske fondove i program Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a u suradnji s gradom Čakovcem pripremiti dokumentaciju za izgradnju nove osnovne škole, uređenje trga, obnovu pročelja u centru grada i ulaganje u gospodarske zone.“ rekao je župan Posavec.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je kako je Razvojni sporazum dobro osmišljen te da će se kroz provedbu projekata poboljšati kvaliteta života stanovnika sjevera Hrvatske. Zahvalio je na inicijativi i sugestijama župana sjevernih županija koji su predloženim strateškim projektima bili uključeni u provedbu ovog sporazuma. „Zajedno u partnerstvu i dijalogu pripremili ste sporazum vrijedan 15,2 milijarde kuna. Ovo je sporazum za cijelo razvojno desetljeće sjevera Hrvatske, ali i razvoja cijele Hrvatske. Cilj Hrvatske kao članice Europske unije i NATO-a je da pridonosimo gospodarskom razvoju i boljoj kvaliteti života naših građana, a upravo to je smisao ovog sporazuma, inspiriranog vrlo kvalitetnim projektima.“, zaključio je.

Služba za poslove župana

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja