Međimurje Press
Povijest

Muzealci i veterani Domovinskog rata u obilasku Pakračkog bojišta!

Domovinski rat u Republici Hrvatskoj bitna je tema kojom se bave i naši povjesničari. Pod nazivom „Međimurje u Domovinskom ratu“ 2011. godine otvoren je stalni postav na 2. katu palače Starog grada. Trenutno je postav zatvoren radi pripreme palače za statičku sanaciju sjeverozapadnog i i sjeveroistočnog krila. Nakon radova u planu je postavljenje novog i poboljšanog stalnog postava za koji se materijal prikuplja.

Tako su u dogovoru s Krovnom udrugom veterana 54. samostalne pješačke bojne Međimurske županije na dan 7.9.2022. obišli Pakračko bojište. Na put su nas poveli nekadašnji bojovnici legendarne 54. samostalne bojne Čakovec: Toni Habjan iz Ivanovca, Zvonko Pranklin iz Miklavca, Vinko Grgić iz Čakovca, Nikola Mihoci iz Čukovca i Mladen Magdalenić iz Goričana.

Bilo je to jednodnevno putovanje sa svrhom dokumentiranja ratnoga puta spomenute postrojbe na Pakračkom bojištu tijekom 1991./1992. godine. Iskustvo druženja s tim ljudima na autentičnim ratnim lokacijama neprocjenjivo je. Obilaziti mjesta najžešćih ratnih operacija s vojnicima koji su sve to doista proživjeli jedinstven je i neponovljiv doživljaj. Daleko jači od gledanja filmova i suhoparnih novinskih članaka. Svaku pojedinu operaciju potanko su objasnili na licu mjesta gdje se i dogodila.

S osobitim pijetetom posjetili su dijelove bojišta i mjesta smrtnoga stradavanja naših međimurskih branitelja na tom teško pristupačnom, brdovitom i gusto pošumljenom području: Marijana Zadravca Macana u mjestu Mali Banovac, Dražena Grabara, Franca Potočnika, Branimira Vrtarića, Josipa Žvorca u mjestu Mala Dereza, Stjepana Juršića u Kusonjama i Josipa Topleka u Pakracu. Na svakom, spomen-pločom označenom mjestu, zapalili su svijeće i saslušali svjedočenja njihovih ratnih drugova.

Posjetili su i Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu, gdje ih e vrlo srdačno primio voditelj Mario Tušek. Muzej se nalazi u samom centru grada Pakraca i obrađuje temu hrvatskog vojnika kroz čitavu povijest, od viteštva do novog doba. Gospodin Tušek sakupio je i prezentirao u Muzeju do sada najveću zbirku predmeta iz Domovinskog rata, a uočljiv je i njegov entuzijazam kojim pristupa vodstvu posjetitelja kroz muzej, iako taj posao radi u potpunosti volonterski! U prostorno skromnom, ali bogatom predmetima muzeju, i ratni put međimurskih postrojbi vrlo je prikladno i lijepo prikazan.

(ZB,MHS)

Muzej Međimurje

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja