Međimurje Press
Povijest

COCKTA, piće moje mladosti!

Godine 1953. predstavljena je Cockta, prvo jugoslavensko bezalkoholno gazirano piće

Cockta je jugoslavenska verzija američke Coca Cole, ali za razliku od nje ne sadrži kofein i ortofosfornu kiselinu. Nastala je 1952. godine kada je Emerik Zelinka pomiješao plodove šipka, vitamin C, različito ljekovito bilje i karamelizirani šećer. Ime “Cockta” nastalo je iz riječi “cocktail” što znači “mješavina bilja”.

Piće je prvi puta predstavljeno javnosti  8. ožujka 1953. godine u Planici. U prvoj godini proizvedeno je oko milijun litara, a u sljedećih 13 godina postojanja prodaja je svake godine rasla za 25%.

Tokom šezdesetih godina Cockta se iz Jugoslavije izvozila u Nizozemsku. Krajem šezdesetih potražnja za Cocktom na domaćem tržištu je pala zbog uvoza stranih pića. godine 1975. Cockta se po prvi puta prodaje u bocama od 1 litre. Sredinom osamdesetih godina prodaja je počela padati, vjerojatno uzrokovano raspadom jugoslavenskog tržišta.

Devedesetih godina punjenje Cockte preuzela je tvrtka Slovenijavino, i prodaja ponovno počinje rasti. Godine 2000. tvrtka “Kolinska” postaje novim vlasnikom Cockte, a 2005. Cockta dobiva i svoju light verziju.

Zanimljivo je spomenuti kako je 60-tih godina Cocktu proizvodila i čakovečka Prehrana smještena tada na prostoru iza pruge prema Pribislavcu.

Cockta je bila najpopularnije jugoslavensko bezalkoholno gazirano piće uz koje su odrasle generacije mladih na prostoru bivše države.

Pogledajte reklame za prvo domaće piće!

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja