Međimurje Press
Povijest

Početak elektrifikacije u Čakovcu!

Trgovišno poglavarstvo Čakovca 23. kolovoza, 1892. godine donosi odluku o gradnji mjesne električne centrale. Time počinje elektrifikacija, a Čakovec postaje prvi grad u Hrvatskoj čije su ulice osvijetljene električnom strujom.

 

Zdanje Paromlina i munjare d.d. u Čakovcu,
gdje su u središtu grada prve električne žarulje
zasvijetlile već 1. listopada 1893. godine

 

 

 

Elektrana se nalazila na području današnjih Čakovečkih mlinova. Već 1. listopada sljedeće godine čakovečke ulice i trgove obasjava električna rasvjeta.

Za uvođenje električne rasvjete, te revolucionar­ne »novotarije« stasajućeg industrijskog dru­štva, či­ni se da je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj najagilnija bila gradska uprava u Čakovcu (u Varaždinu i Koprivnici još su se držali plinske rasvjete, pa i gradili gradske plinare).

U Čakovcu je tada živjelo već gotovo pet tisuća stanovnika, a ulice su bile blatne, pa je rasvjeta bila nužna – to je konstatirano na sjednici gradskog magistrata 23. kolovoza 1892. godine. Gradski oci nisu se odlučili za širenje dotrajale plinske rasvjete, nego za uvođenje električne energije. Tu je poslovnu šansu vidio poduzetnik Ljudevit Mol­nar, vlasnik velikog paromlina iz mađarskog Gutorfölda, pa je Čakovčanima ponudio gradnju pa­romlina zajedno s gradskom električnom centralom ili munjarom.

Tako je već 1. listopada 1893. puštena u redoviti pogon istosmjerna električna centrala u Ča­kov­cu, a mjesna mreža imala je napon 2 x 150 V. Ulična električna rasvjeta imala je 131 rasvjetno mjesto, a još oko 1400 žarulja svijetlilo je u 105 čakovečkih kuća i stanova. Bila je to prva javna munjara u sjevernoj Hrvatskoj jer je tada i Zagreb ostao vjeran plin­skim uličnim svjetiljkama.

Izvor: Dragutin Feletar

(mp)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja