Međimurje Press
Županija

Priopćenje Stožera civilne zaštite Međimurske županije

Nakon što su 17. svibnja sve operativne snage koordinirane Stožerom civilne zaštite Međimurske županije bile na terenu te pripremile obranu Murskog Središća od nailazećeg vodenog  vala, prve dobre vijesti počele su iz Hrvatskih voda stizati u poslijepodnevnim satima 18. svibnja. Oborine su prestale i na područjima gornjeg toka Mure, te se vodostaj rijeke i u Murskom Središću počeo snižavati od 16 sati otkada je u konstantnom padu, zbog čega je uskoro proglašena i razina redovne obrane od poplave.

Podsjetimo, Mura u Murskom Središću jučer poslijepodne dosegnula je najviši vodostaj od 459 centimetara te protok od oko 813 prostornih metara u sekundi. Kako je rijeka rasla cijelu noć, već se u kasnijim prijepodnevnim satima 18. svibnja u manjem obimu prelila preko dijela šetnice u Murskom Središću, no srećom na tome je stala. Jutros je vodostaj Mure bio 411 centimetara s tendencijom daljnjeg opadanja.

Obećavajuća je vremenska prognoza te daljnjih ugroza za područje Međimurja više ne bi trebalo biti, procjena je Hrvatskih voda.

Tijekom jučerašnjeg dana od bujičnih nanosa očišćene su i sve prometnice u nadležnosti Županijske uprave za ceste, a većih intervencija više nisu imali ni vatrogasci. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić kaže da je bilo tek sporadičnih ispumpavanja vode iz podruma u Murskom Središću.

Jedinice lokalne samouprave procijenit će u narednim danima štete izazvane bujicama od obilnih padavina tijekom 16. i 17. svibnja, nakon čega će se u Međimurskoj županiji donijeti odluka o eventualnom proglašenju elementarne nepogode.

U gornjem Međimurju primijećena je aktivacija klizišta u Banfiju, uz dionicu prometnice u nadležnosti Hrvatskih cesta.

Mura je u povlačenju i u Podturnu, a u Goričanu se vodostaj stabilizira  pa se u narednim danima očekuje potpuno smirivanje situacije. Drava u donjem Međimurju usprkos nabujalosti i tek neznatnom prelijevanju nije prouzročila štete.

Naše operativne snage bile su u punoj pripravnosti te u Murskom Središću, koje je bilo kritična točka, pripremili sve za obranu ljudi i imovine. Još uvijek nadgledaju teren, no vremenska prognoza je dobra, što je uz kontinuirani  pad vodostaja Mure u Murskom Središću dovelo do spuštanja razine obrane s izvanredne na redovnu“, kaže načelnik Stožer civilne zaštite Međimurske županije i zamjenik župana Josip Grivec.

Služba za poslove župana

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja