Međimurje Press
Hrvatska

Studenti organiziraju veliku konferenciju o rizicima i odgovornostima u suvremenom svijetu

Studenti Fakulteta hrvatskih studija iz udruge Studia Croatica 23. i 24. svibnja organiziraju dvodnevnu konferenciju pod nazivom “Atlas: Modernitet i odgovornost” na kojoj će mnogiistaknuti domaći i strani znanstvenici govoriti o temama kao što su:

-Formiranje rizika i odgovornost u suvremenom svijetu. Ponekad neke pojave izazivaju strah i smatrane su rizičnima primarno zato jer kolektiv kojem subjekt pripada određene pojave tako kategorizira.

-Opasnosti i rizici tehnološkog razvoja. Tehnologija nosi obećanja bolje i jednostavnije budućnosti, ali mnogi strahuju od distopijskih elemenata digitalnih valuta, daljnjeg razvoja umjetne inteligencije, ovisnosti o društvenim mrežama i slično.

-Odgovornost u tržišnom djelovanju. Korporacije preuzimaju dio krivnje za neodrživo djelovanje u današnjem svijetu, pitanje koje se nameće je može li se i kako u tržišno djelovanje uvesti element odgovornosti bez opstruiranja poduzetničkog duha.

-Opasnosti, rizici i odgovornosti u pitanju održavanja hrvatske kulturne i unikatnosti. Na globalnoj razini žrvanj modernizma ne prijeti samo prirodi, odnosno okolišu gubitnog bioraznolikosti nego i globalnoj raznolikosti kultura. Što više svijet ide u smjeru globalnog melting pota, to se više gube različite unikatne kulture i običaji, što predstavlja opasnost za daljnji razvoj čovječanstva koji ovisi o dijalogu, te pluralnosti misli i pristupa.

Prvo predavanje održat će Frank Furedi, poznati sociolog sa Sveučilišta Kent u Velikoj Britaniji koji se bavi sociologijom rizika s posebnim naglaskom na strahove koje percipirani rizik u društvu kod ljudi pobuđuje. Nakon toga slijedi okrugli stol o razvoju umjetne inteligencije na kojem sudjeluju profesor sa Sveučilišta u Krakowu, Riccardo Campa, profesor s Fakulteta hrvatskih studija Sandro Skansi i suosnivača Global AI Ethics Institutea Aco Momčilović.

Nakon toga zaključno predavanje o AI-u će održati i saborska zastupnica Marija Selak Raspudić. Ovo je samo jedan manji dio sadržaja koji je pripremljen, a koji možete pogledati na službenoj stranici konferencije
https://studiacroatica.hr/2023/05/16/i-medunarodna-konferencija-atlas-modernitet-i-odgovornost/.

Konferenciju su kroz pokroviteljstvo podržali Fakultet hrvatskih studija, Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija.

Program se otvara 23. svibnja u 9 sati u Hotelu Dubrovnik, Ljudevita Gaja 1, Zagreb, gdje će se i održati najveći dio Konferencije. Izuzetak je popodnevni dio programa prvog dana koji je počinje u 18 sati, a smješten je u Zmajskoj dvorani u sjedištu Družbe „Braće Hrvatskoga Zmaja“, Kamenita ul. 3, Zagreb. Drugoga dana, 24. svibnja, program se nastavlja u 9 ujutro u Hotelu Dubrovnik.

Organizacijski odbor I. Međunarodne konferencije “Atlas: Modernitet i odgovornost”

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja