Međimurje Press
Županija

Skupština Međimurske županije odgođena do iza parlamentarnih izbora

Zajedničku press konferenciju danas su održali predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak i župan Matija Posavec

Mladen Novak izrazio djelom odgovornost za ne izglasavanje kratkoročne pozajmice 

Odgovarajući na pitanje novinara Mladen Novak potvrdio je kuloarsku priču vezano za jučerašnju telefonsku komunikaciju nekih članova HDZ-a i SDP-a da se na narednoj Skupštini (koja se trebala održati 10. lipnja), identično glasa i navodno pokuša rušiti župana Matiju Posavca.

Mladen Novak također je rekao kako osjeća dio krivice i odgovornost što točka s prethodne sjednice oko kratkoročnog zaduženja nije izglasana te da se nada kako će se nakon parlamentarnih izbora stvari promijeniti i da je to dobra škola.

Na pitanje o današnjem priopćenju Darka Horvata vezano uz ŽB Čakovec, Novak je odgovorio kako SDP nikada to nije postavio kao političko pitanje. HDZ uporno to pitanje postavlja kao politički problem. Odbio je bilo kakvu suradnju na nivou županije između SDP-a i HDZ-a

Župan Posavec na isto pitanje odgovorio je kako se uvijek bori s činjenicama i argumentima, a da se ne želi boriti protiv laži. Priopćenje je apsolutno netočno, lažno. Paušalne ocjene u priopćenju su samo produkt tračeva. Kod nas su svi podaci koji su transparentni.

IZLAGANJA NOVAKA I POSAVCA

Proteklih dana u medijskom prostoru ima dosta nagađanja o razlozima zašto na prethodnoj Skupštini Međimurske županije nije prošla točka o kratkoročnom zaduženju. Prije svega moram naglasiti da je suradnja između SDP-a i župana dobra i takva će ostati. O tome svjedoči 99% potpora projektima županije. Neka sitna neslaganja su normalna u svakom poslu pa tako i ovom, ali sve u interesu što boljeg života Međimurki i Međimuraca.

Nakon zadnje Skupštine došli smo dao zaključka da su nesuglasice nastale zbog određenog šuma u kanalizacijskom kanalu. Bili smo fokusirani na druge točke dnevnog reda, ali došli smo i do zaključka da točka o kreditnom zaduženju nije bila dovoljno iskomunicirana. Na tragu toga sazvana je nova Županijska skupština, jer nikome posebno SDP-u, nije u interesu opstrukcija županijskih projekta. Nalazimo se u predizbornom vremenu. Ja kao predsjednik Skupštine uvijek am s ponosom isticao da su nam prvenstveno u prvom planu rasprave i projekti, a ne politika i zato ne mogu dopustiti da se vijećnici uvuku u političko prepucavanje u svrhu predizborne kampanje predstojećih parlamentarnih izbora. Zato sam donio odluku da se Skupština zakazana za sutra 10.lipnja odgodi do poslije parlamentarnih izbora. Odluka je usklađena s županom i Odborom za financije – rekao je na kraju Novak.

Kad ste na poziciji župana to izgleda kao politička funkcija. Međutim mi se u ovoj županiji najmanje bavimo politikom. Bavimo se radom, razvojem i kad pogledate sve naše ravnatelje, direktore, pročelnike, koji su ili nisu članovi nekih stranaka, onda ćete doći do podatka da je 95% njih apolitično. Ovo što se posljednjih tjedana i dana događa, uvažavajući predstojeće izbore, projekti i neke točke predstavničkog tijela za vitalno funkcioniranje naše županije važne su i zato podržavamo odluku predsjednika Skupštine za odgodom Skupštine Međimurske županije.

To je svakako teži put jer se točka kratkoročnog zaduženja politizira kao što će se i bolnica očito u ovoj kampanji biti „bojno polje”, što mi je izuzetno žao. Jer, ako imate zdravstvenu instituciju u kojoj se liječi gotovo 92% naših Međimuraca i da to bude uzročnik za dobivanje poena na parlamentarnim izborima, onda je to žalosno. Predložio sam Oboru za financije da ćemo preraspodjelom Proračuna i očekivanim prihodima za kapitalne investicije moći premositi i ovo razdoblje do nove Skupštine. A što se tiče moje inicijative za kratkoročnim zaduženjem razlozi su bili da se ne zaustavljaju radovi i investicije na Paviljonu 3 ŽB Čakovec, rekonstrukciji Starog grada i obnovi naših 6 obrazovnih institucija.

Želim reći i ovo, 01. lipnja 2019. godine priljev poreza na dohodak bio je 25.761.111,00 kuna , a 01.lipnja 2020. taj prihod je 24.249.341,00 kunu. Dakle mi smo za 1.511.770,00 kuna na manjim poreznim prihodima nego prošle godine. Za projekte obnove osnovnih škola u Međimurju Međimurska županija dala je pozajmice od 12.322.865,00 kuna. S današnjim danom vraćeno je 3.322.211,00. kuna. Za završetak tih investicija očekujemo povrat od EU 8.990 654,00 kuna. Odlukom Vlade RH od 26.srpnja 2019. predviđeno je i financiranje opremanja OŠ Pribislavec od 2.000.000,00 kuna i ta sredstva nisu stigla. Paviljon 3 ŽB ugovoren je na 31,1 milijun kuna po ugovoru imamo 17,5 milijuna kuna i potražujemo više od 8,3 milijuna kuna. Završen je projekt Muzeja prirode u Križevcu za što smo dali pozajmicu od 2,5 milijuna kuna očekujući da će stići povrat u četvrtom mjesecu europskih fondova preko državnog proračuna, no ni ta sredstva nisu uplaćena. Za projekt Metalske jezgre poslan je zahtjev za povratom 18 milijuna kuna, rekli su da će povrat biti u kolovozu ove godine. Za projekt Muzeja Međimurja očekivali smo do 01.lipnja 2,7 milijuna kuna ni ona nisu stigla. Uređaj za magnetnu rezonancu koštao je 9,2 milijuna kuna, dogradili smo prostor za 3 milijuna kuna, pola sredstava je plaćeno. Vlada je na svojoj sjednici 27. lipnja 2019.godine donijela odluku da će se uključiti u rješavanje dezinsekcije komaraca u iznosu 1. 864.500 kuna, za sada je plaćeno samo 620.000 kuna.

Samo za ovo, a ima toga još, dug prema Međimurskoj županije je preko 50 milijuna kuna. U toj situaciji logično je da se ide u kratkoročno premošćenje – zaključio je Posavec.

(R.Dobošić)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja