Međimurje Press
Županija

Županija i Grad Čakovec od 1. siječnja osiguravaju dodatnih 500 kuna potpore mjesečno pomoćnicima u nastavi

Međimurska županija jedina je županija u Hrvatskoj koja osigurava pomoćnike za djecu u školama i vrtićima, a kako bi barem malo povećali njihova primanja, Međimurska županija i Grad Čakovec odlučili su od drugog polugodišta, svim pomoćnicima, bez obzira jesu li angažirani preko projekta, udruga ili direktno od Županije i Grada, osigurati dodatne potpore.

Projekti u sklopu kojih se u osnovnim i srednjim školama osiguravaju pomoćnici u nastavi te osobni asistenti za učenike s teškoćama, u našoj se zemlji provode oko deset godina. Pomoćnici i komunikacijski posrednici postali su nezaobilazni dio naših razreda, mnogima su pomogli u savladavanju gradiva ili komunikacijskih barijera, te omogućili brojnoj djeci da gradivo odslušaju i savladaju u redovnim školama. No, na žalost, za svoj rad dobivaju vrlo malo. Kako bi barem malo povećali njihova primanja, Međimurska županija i Grad Čakovec odlučili su osigurati dodatne potpore.

Od siječnja 2023. godine svih 178 pomoćnika koji rade u međimurskim osnovnim i srednjim školama dobivat će 66,36 eura dodatka. Novac je osiguran u županijskom i gradskom proračunu, a isplaćivat će se zajedno s plaćom. Za pomoćnike koji su zaposleni preko ESF projekta koju provode Međimurska županija i Grad Čakovec, dodatak će se regulirati preko Odluke, dok je za dio pomoćnika i komunikacijskih posrednika s udrugama u kojima su zaposleni danas potpisan posebni Ugovor. Grad i županija će, svaki za pomoćnike koji rade u školama kojima su osnivači, mjesečno doznačivati 66,36 eura po pomoćniku.

Suština naše politike u Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu je da svako dijete, svaki učenik kojem je potrebno mora imati osiguranog asistenta u nastavi. To nije nadstandard, to je civilizacijski standard za koji moramo osigurati sve uvjete kako bi svatko imao jednake šanse za školovanje i za život. Pomoćnici u nastavi daju veliki doprinos da se djeca u školi osjećaju sigurno te lakše prate plan i program. Njima svakako treba povećati materijalna prava pa smo gradonačelnica Cividini i ja odlučili zajedno pokriti dodatne materijalne troškove za sve naše pomoćnike.“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da su svi  pomoćnici primili i božićnicu u iznosu od 750 kuna koja im je već isplaćena. Uz dodatak, za sljedeću će im godinu biti osiguran dar za djecu, regres i božićnice – poručio je župan Posavec dodavši kako oni to zaslužuju.

Ovo je u stvari vatrogasna mjera koja neće riješiti njihov budući status, bez obzira što će samo Grad Čakovec stajati preko 31 tisuće eura. Kako na proljeće, odnosno krajem školske godine slijedi europski natječaj za naredno razdoblje, vjerojatno na 4 godine, prilika je da zajedno, lokalna i regionalna samouprava te udruge koje također preko projekta osiguravaju pomoćniku/komunikacijske posrednike, argumentirano pritisnu donositelje odluka kako bi se u startu osigurala dovoljno novca za plaće pomoćnika koje neće biti ispod minimalne te koje će ih dodatno motivirati za posao koji već sada odlično rade.“, rekla je, među ostalim čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini. Dodala je i da je to zajednički projekt Županije i Grada, koji je veliki korak prema izjednačavanju statusa svih pomoćnika koji rade kod nas, bez obzira na koji način, odnosno preko koga su angažirani.

U čakovečkim osnovnim školama, njih šest, ukupno radi 78 pomoćnika, odnosno komunikacijskih posrednika, koji brinu o 88 učenika. Od tog broja, 52 pomoćnika angažirana su preko projekta kojeg Grad provodi u suradnju sa školama, 4 ih je direktno angažirao Grad (uskoro 5), a 22 pomoćnika zaposlena su preko udruga.

U osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Međimurska županija radi 101 pomoćnik u nastavi, od tog broja 65 pomoćnika angažirano je preko projekta, 2 je direktno angažirala Županija, a 34 pomoćnika zaposlena su preko udruga.

Naš je zadatak da osiguramo sredstva kako bi se pomoćnici mogli kvalitetno baviti svojom strukom. Početkom nove godine razgovarat ćemo o boljem materijalnom statusu pomoćnika u školama i vrtićima te ćemo nastojati redefinirati položaj pomoćnika u vrtićima i pronaći bolje rješenje za njih.“, najavio je župan Posavec.

Služba za poslove župana

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja