Međimurje Press
Glazba

Tjedni pregled novosti

Hrvatska diskografska udruga u ovom novom tjednom segmentu donosi vam pregled svih noviteta na domaćoj glazbenoj sceni. U pet minuta saznajte sve što vas zanima iz svijeta domaće glazbe!
NOVITETI

Albumi

Među najnovijim izdanjima nalaze se albumi ‘Ostani tajna moga života’ (Jure Brkljača), ‘Monster Mind Consuming’ (Manntra), ‘Žumberačka brda’ (Hakuna Matata) i ‘l’after life’ (Coco Mosquito). Popis albuma objavljenih ove godine možete pronaći na profilu HDU-a na Deezeru.

Singlovi
Pjesme ‘Bolji ljudi’ (Franka), ‘Prokleta je nedilja’ (KUD Fichfirichi), ‘Nema repete’ (Sacher) i ‘Nestajem’ (Lili Gee) predvode playlistu novo na kojoj se nalaze pjesme objavljene ovih tjedana. Ovoga tjedna na playlisti novo nalaze se 32 nove pjesme.
Playliste
Playliste Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple Music, Spotify i Deezer redovno se ažuriraju. Playliste su žanrovske iili pripremljene za različita raspoloženja. Najnovija ažuriranja pripremljena su na playlistama novo (pregled novih singlova), uvijek dobre: đorđe balašević (klasici domaće diskografije, nedjeljni chill (glazba za opuštanje, nedjeljom) i uvijek dobre: ljubavno (pjesme ljubavi i romanse, antologija). Otkrijte što se na njima nalazi!
Videospotovi

Među najnovijim videospotovima koji su lansirani ovih tjedana, nalaze se spotovi za pjesme ‘Pomalo slučajno’ (Mia Dimšić), ’24 sata dnevno’ (Gelato Sisters), ‘Život u tisuću boja’ (Josip Palameta) i ‘Kad mislim na to’ (Natali Dizdar).

HDU VIJEST TJEDNA

GLOBALNO GLAZBENO IZVJEŠĆE SVJETSKE DISKOGRAFSKE ORGANIZACIJE (IFPI): PRIHODI SNIMLJENE GLAZBE RASTU 7,4%

Rast globalnog tržišta snimljene glazbe bilježi se šestu godinu zaredom, stoji u godišnjem izvještaju Svjetske diskografske federacije IFPI koje je objavljeno ovoga tjedna. Ukupni prihodi za 2020. godinu, navodi se, iznosili su 21.6 milijardi dolara.

Rast je potaknut glazbenim streamingom, posebno prihodima od pretplata na streaming koje su se povećale za 18.5 posto. Brojka od 443 milijuna korisnika računa s plaćenom pretplatom jedan je od pokazatelja važnosti koju glazba ima u svakodnevnom.

Rad i ulaganja diskografskih kuća pomogli su postaviti temelje pretežno digitalnoj industriji koja je dokazala svoju otpornost na izvanredne okolnosti 2020. godine. U izazovnoj godini izdavačke kuće su radile zajedno sa svojim partnerima umjetnicima-izvođačima kako bi im pružile podršku u stvaranju i snimanju glazbe i cijeli je sektor nastavio poticati inovacije putem kojih fanovi širom svijeta mogu pristupiti glazbenim sadržajima.

Rast je ostvaren u svim regijama svijeta, a u Europi iznosi 3. 5 posto. Europa je druga po snazi tržišta snimljene glazbe. Najbrže rastuća regija u svijetu je Latinska Amerika.
HDU VIJEST PLUS

TIDAL JE DOŠAO U HRVATSKU

Streaming servis TIDAL od ovoga ponedjeljka je službeno postao dostupan i u Hrvatskoj. Radi se o jednome od deset najpopularnijih servisa za streamanje glazbe na svijetu, a najpoznatiji je po mogućnosti slušanja glazbe u Hi-Fi kvaliteti zvuka. U katalogu se nalaze nekomprimirane lossless glazbene kvalitete, a posebno su označena izdanja na masteru.

Servis nudi katalog s više od 70 milijuna pjesama, a moguće ga je koristiti isključivo putem pretplate. Probni rok za pretplate TIDAL Premiunm i TIDAL Hi-Fi u Hrvatskoj je mjesec dana. Na servisu se nalaze i pjesme domaćih izvođača i izdanja domaćih diskografskih kuća.

TOP OF THE POPS

Pregled aktualnog mjerenja popularnosti možete pronaći na našoj stranici top-lista.hr. Među top-listama se nalaze HR Top 40 (lista najemitiranijih domaćih pjesama), ARC Top 40 (lista najemitiranijih stranih pjesama) i top liste najprodavanijih albuma (domaćestrano).

1. mjesto HRtop 40

‘Tick Tock’ – Albina
Universal Music

1. mjesto Airplay Radio Chart

‘Save Your Tears’ – The Weeknd
Universal Music

1. mjesto Top liste prodaje domaćih albuma

‘Haustor’ – Haustor
Croatia Records

1. mjesto Top liste prodaje stranih albuma

Way Down In The Rust Bucket’ –  Neil Young With Crazy Horse
Dancing Bear

DISKOGRAFSKA SPAJALICA

TONČI HULJIĆ: MOJE PJESME IMAJU PUBLIKU U HRVATSKOJ I SVIJETU

U razgovoru za Diskografsku spajalicu, Tonči Huljić je rekao kako je paralelno radio novi vokalni album i instrumentalni album Madre Badessa, kao i dvostruki instrumentalni CD ‘Music for e & Music for Others’. Svjetski priznati kompozitor rekao je kako je počeo skladati misu: ‘Za vrijeme prvog lockdowna snimio sam i Ave Mariju i to su čuli moji američki partneri izdavači iz Parma Recordingsa. Bili su oduševljeni i nagovarali me da napravim pop misu. Tako da sam napravio pravu pravcatu misu, a u radu imao sam svog umjetničkog i duhovnog vođu don Šime Marovića koji je završio studij mise i točno zna kako se one pišu.’ Tonči Huljić je istaknuo kako mu je želja da Misa Mediterana ima premijeru na Splitskom ljetu: ‘Ja koji sam hiperaktivan i imam poremećaj pažnje i koncentracije radeći misu bio sam fokusiran i po sedam sati dnevno.’

Razgovor se dotakao iskustva s grupom Bond i pitanja vezanog uz implementaciju Europske direktive i novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima.

‘Često postoje pokušaji promjene odnosa u sustavu prava. Pritom te pokušaje prate prikriveni privatni interesi jedne ili više osoba koje zastupaju neke udruge, kojima nije primarni interes zaštita kolektivnog prava nego naknada koja se na nju obračunava’, rekao je Tonči Huljić u trećem razgovoru glazbenog projekta Diskografska spajalica i dodao: ‘Postaviti pravila kroz zakonsku regulativu neće biti moguće za duži period, jer će se i ono što danas poznajemo stubokom mijenjati. Zato je važno postaviti čvrste temelje, koje će poslije biti moguće modulirati u skladu s duhom vremena. Tu trebaju mudri ljudi, a ne jeftini populizam koji opterećuje donošenje važnih i temeljnih principa zaštite autorskih i srodnih prava. Sadašnji zakon treba biti usklađen s europskom praksom i ne iskakati iz tih okvira.’

Diskografska spajalica donosi razgovore s glazbenicama i glazbenicima s domaće scene koje potpisuje radijski voditelj, glazbeni kritičar i urednik na HR2 Zlatko Turkalj Turki. Kompletan razgovor nmožete pročitati na stranicama Hrvatske diskografske udruge putem linka https://bit.ly/3fgpXd5.
INKUBATOR DOBRE GLAZBE

Radijski show Inkubator možete poslušati u eteru vaše omiljene radijske stanice, ali i putem podcasta na platformama PodBeanApple Podcasts i Google Podcasts. Ana i Kornelije vas svakoga tjedna vode kroz zbivanja na domaćoj glazbenoj sceni.

Iz sadržaja aktualne emisije:

Streaming servis Tidal se pojavio u Hrvatskoj! Njegovim dolaskom došli smo do broja od pet globalnih servisa koji nam u Hrvatskoj omogućuju neometano uživanje u glazbi. U glazbi možete uživati i putem servisa Apple Music, Deezer, Spotify i YouTube Music.

I danas pregledavamo listu HRtop 40 i donosimo novosti s domaće glazbene scene. S nama su, između ostalih, Franka, Natali Dizdar, ToMa i Klapa Partenca. Uz to, prvo naše proljetno druženje bogatije je za priču o albumu čiji je najavni singl upravo pjesma ‘Proljeće’. U pitanju je debitantska ploča grupe Heidi šeće psa.

HDU

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja