Međimurje Press
Glazba

Tjedni pregled novosti

Hrvatska diskografska udruga u ovom novom tjednom segmentu donosi vam pregled svih noviteta na domaćoj glazbenoj sceni. U pet minuta saznajte sve što vas zanima iz svijeta domaće glazbe!
NOVITETI

Albumi

Među najnovijim izdanjima nalaze se albumi ‘Kad zagrmi dalmatinska’ (Davor Borno), ‘Zemlja kamenog bizona’ (Mrave brojim), ‘Sentimento’ (Klapa Puntamika) i ‘Our Songs’ (BE HA VE). Popis albuma objavljenih ove godine možete pronaći na profilu HDU-a na Deezeru.

Singlovi
Pjesme ‘Zaplesala je s ljetom’ (Matija Cvek & Marko Kutlić), ‘Miris tvoje majice’ (Gina), ‘Imam razlog’ (Luce) i ‘Carpe diem’ (Hladno pivo feat. Sanja Doležal) predvode playlistu novo na kojoj se nalaze pjesme objavljene ovih tjedana. Ovoga tjedna na playlisti novo nalazi se 34 nove pjesme.
Playliste
Playliste Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicSpotify i Deezer redovno se ažuriraju. Playliste su žanrovske iili pripremljene za različita raspoloženja. Najnovija ažuriranja pripremljena su na playlistama novo (pregled novih singlova), zabavno (pjesme zabavne glazbe, klapska pjesma, tamburice, etno, folk), pop (pop glazba, plesni singlovi, radiofonične pjesme) i asfalt (hip hop, trap, R&B, soul). Otkrijte što se na njima nalazi!
Videospotovi

Među najnovijim videospotovima koji su lansirani ovih tjedana, nalaze se spotovi za pjesme ‘Refužo’ (Dalmatino), ‘Putujemo i kad stojimo’ (Massimo), ‘Savršen stih’ (Sandi Cenov) i ‘Znam da ne znam’ (TS Šokci).

HDU VIJEST TJEDNA

MAJA VIDMAR-KLARIĆ: IZVOĐAČI I DISKOGRAFI SU PRIRODNI PARTNERI

‘Važna je sloboda izbora koju izvođači danas imaju kada odlučuju na koji način će ostvarivati svoja digitalna prava’, rekla je direktorica ZAPRAF-a Maja Vidmar-Klarić u razgovoru za CMC, rađenom povodom skorašnje Tematske sjednice saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, ‘nametanje kolektivnog ostvarivanja prava dovodi do smanjivanja te slobode i manjih naknada koje će izvođači dobivati od streaming servisa.’

Sjednica će biti slijedećeg utorka održana na Markovu trgu, a bit će posvećena U posljednje dvije godine intenzivno se raspravlja o donošenju novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima o kojemu se intenzivno raspravlja u posljednje dvije godine. Cilj novoga zakona je implementacija Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu, a u razgovorima na sjednici poseban naglasak bit će na odnosu diskografa i izvođača.

‘Diskografska industrija na ovim prostorima ima gotovo stogodišnju tradiciju, a ima i lidersku poziciju u regiji. Glazba je važna izvozna grana unutar kreativnih i kulturnih industrija, a diskografi godišnje ulažu preko trideset milijuna kuna u nove snimke i izvođače, a godišnje se prosječno objavio 400 albuma i sedam tisuća novih snimaka. Industrija nikada nije bila življa i nije se više u nju ulagalo’, rekla je direktorica ZAPRAF-a Maja Vidmar-Klarić i istaknula: ‘Ono što je vrlo važno je to da su hrvatski diskografi digitalizirali svoje kataloge
kako bi oni bili prisutni na digitalnim platformama. To su radili posljednjih dvadesetak godina da bi preko 170 tisuća snimaka domaće diskograffije bilo dostupno za glazbeni streaming. Svako novo znanje znači mjesece i mjesece priprema za uspješnu digitalnu promociju.’

Kompletan razgovor, snimljen za program CMC Televizije, možete pronaći putem linka.
HDU Vijest tjedna Plus

DAN PRODAVAONICA PLOČA OBILJEŽAVA se OVE SUBOTE, 12. LIPNJA

Dan prodavaonica ploča odnosno Record Store Day, taj praznik ljubotelja glazbe i dan u kojemu se obilaze malene trgovine ploče, ove godine se održava u prilagođenom formatu. Glazbeni shopovi su posebne glazbene oaze i posebna mjesta ljubitelja glazbe. Jednako kao i svake godine, donose posebno objavljena izdanja za tu priliku, ali i prigodne popuste.

Record Store day se obilježava ove subote, 12. lipnja, a drugid atum je subota, 17. srpnja.

TOP OF THE POPS

Pregled aktualnog mjerenja popularnosti možete pronaći na našoj stranici top-lista.hr. Među top-listama se nalaze HRtop 40 (lista najemitiranijih domaćih pjesama), ARCtop 40 (lista najemitiranijih stranih pjesama) i top liste najprodavanijih albuma (domaćestrano).

1. mjesto HRtop 40

‘Kiša (Z’naab)’ – Gibonni
Dallas Records

1. mjesto Airplay Radio Chart

‘Save Your Tears’ – The Weeknd feat. Ariana Grande
Universal Music Hrvatska

1. mjesto Top liste prodaje domaćih albuma

Inamorana‘ – Tonči Huljić & Madre Badessa
Tonika

1. mjesto Top liste prodaje stranih albuma

‘Fine Line’ – Harry Styles
Menart

DISKOGRAFSKA SPAJALICA


Želimir Babogredac: ‘Dobar zvuk je osnova svega’

Direktor diskografske kuće Croatia Records Želimir Babogredac predsjednik je Hrvatske diskografske udruge koja uspješno djeluje punih 25 godina. Kao dugogodišnji glazbenik, producent, menadžer i diskograf prošle godine je primio nagradu za životno djelo koja mu je uručena na Festivalu dokumentarnog rock filma DORF 2020. Tijekom razgovora za Diskografsku spajalicu govorio je o različitim temema poput iskustava snimanja u vlastitom studiju ‘Rockoko’, ali i studiju Croatia Records, kao i obožavanju rada grupe The Beatles.

Koje su glavne poveznice rada udruge danas i prije 25 godina kada ste kretali u osmišljavanje glazbene strategije i koncepta djelovanja?

Želimir: 25 godina je dug period i to pogotovo za glazbenu industriju i za priču o diskografiji. Svjedoci smo kako se svakih šest mjeseci mijenja model rada. No, na kraju ostaje neka nit za sva vremena. Diskografija na našim prostorima je utkana u bogatu tradiciju. Naime, sljedeće godine slavimo 75 godina Jugotona i Croatie Recordsa. Kad znamo da je prije Jugotona postojao Elektroton, a još 1927.  godine Edison Bell Penkala pokrenuo cijelu glazbenu priču znači da je diskografija na ovim našim prostorima prisutna skoro 100 godina. To je podatak s kojim se možemo pohvaliti jer nas razlikuje od svih drugih glazbenih prostora kojima smo okruženi. Rezultat uspjeha je upravo ta naša dugogodišnja dostojanstvena namjera da se bavimo poslom koji nam je Bog dao da radimo. Diskografija je uvijek bila jedan častan posao u kojem ste trebali prepoznati talentirane ljude i pružiti im šansu kao izdavač da njihov rad ugleda svjetlo dana. Isto tako važno je ih je i dalje pratiti kada stasaju, ali i biti uz njih i kad nisu uspješni i kad imaju slabiji kreativni period. Samo takvim pristupom možete se pohvaliti kako imate izvođače koji imaju 300 ili 600 pjesama. Zanimljivo je kako je dobar dio izvođača koji su počeli davnih 50-ih i imali su što reći 60-ih i 70-ih, aktivan i danas. Taj njihov talent i izdavač koji brine o njima jedini su pravi smjer kako treba u diskografiji raditi.

Suradnja o kojoj pričate, povezanost i povjerenje između autora, izvođača i diskografa jedan od ključnih pred uvjeta za kvalitetnu i dugu suradnju. Baš kao i reguliranja prava i obaveza svih čimbenika u tom glazbenom lancu.

Želimir:  Imali smo period u kojem su izdavači radili ugovore  s izvođačem na planiranih pet godina suradnje. Moramo naglasiti kako je to i vrijeme kada nitko nije predviđao, a niti mogao znati da će neke pjesme tako dugo trajati. Samom spoznajom i životnim iskustvom da prave, odlične pjesme traju vječno dovelo je do toga da se ugovori moraju prilagoditi upravo na taj način da pjesme traju vječno. Zato smo svjedoci korigiranja nekadašnjih ugovora, produženja prava u svim smjerovima, proširenja obostranih prava uz naravno obostrano povjerenje. Danas smo i svjedoci obogaćivanja i ponovnog aktiviranja svih tih pjesama kroz izradu novih lyrics videa koja ponovo govore o značaju dobrih pjesama. Današnja tehnologija nam omogućuje ali i traži nešto dobro za oko, a ne samo za uho. Tako da sve pjesme koje su nekada davno napisane danas imaju novo ruho i novu šansu za uspjeh kod nove generacije.

Diskografska spajalica donosi razgovore s glazbenicama i glazbenicima s domaće scene koje potpisuje radijski voditelj, glazbeni kritičar i urednik na HR2 Zlatko Turkalj Turki. Kompletan razgovor nmožete pročitati na stranicama Hrvatske diskografske udruge

INKUBATOR DOBRE GLAZBE

Radijski show Inkubator možete poslušati u eteru vaše omiljene radijske stanice, ali i putem podcasta na platformama PodBeanApple Podcasts i Google Podcasts. Ana i Kornelije vas svakoga tjedna vode kroz zbivanja na domaćoj glazbenoj sceni.

Iz sadržaja aktualne emisije:
The Weeknd je osvojio deset priznanja na ovogodišnjoj dodjeli priznanja Billboard Music Awards, a mi vam nudimo daleko više od deset pjesama i velik broj priča u našem ovotjednom druženju.

Apple Music je početkom tjedna omogućio HiFi uslugu i slušanje pjesama u kvaliteti prostornog audija s Dolby atmosferom. Na taj način dobili smo priliku u svoj glazbi svijeta uživati na kvalitetniji način, a karakteristika prostornog audija sjajan je poticaj glazbenicima da nam, snimajući pjesme i albume, omoguće slušanje glazbe usporedivo s iskustvom 3D gledanja filmova. Izdanja u kojima se može na taj način uživati označena su ikonicom podno njihove naslovnice.

Na servisu možete pronaći albume domaćih pjesama i albuma u lossless kvaliteti, a među njima su Klapa Puntamika, Massimo, Hladno pivo, Cambi. feat. TBF, Valerio i Klapa Motovun, Nela i Dalmatino.

No, da! Vikend je CMC Festivala, druženja glazbenika u Vodicama, predstavljanja novih pjesama i super atmosfere. U takvoj atmosferi i mi ćemo vasm predstaviti debi album Nele imena ‘Melodrama’ i listati zbivanja na listi HRtop 40. Donijet ćemo novosti s domaće scene i biti uz pjesme koje, između ostalih, izvode Pavel, Željko Bebek, ITD band i Hladno pivo.

Predstavljamo izvođače i pjesme s ovogodišnjeg CMC Festivala, listamo poredak na listi HRtop 40 i donosimo pjesme koje, između ostalih, izvode Dino Merlin, Matija, Meri Andraković i Luka Nižetić.

HDU

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja