Međimurje Press
Grad Čakovec Sport+

Mladi čakovečki šahist na prijemu kod gradonačelnice: „Najčešće pobjeđujem one starije od sebe“

Iako mu je tek 11 godina, član Šahovskog kluba „Čakovec“ Fran Sarač već nekoliko godina niže pobjede te skuplja titule, medalje i pehare. Nakon niza novih uspjeha na domaćim i međunarodnim natjecanjima, prijemom mu je u prostorima Gradske uprave odlučila čestitati gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, ponosna na rezultate koje donosi čakovečkom sportu, ali i na činjenicu da je već danas uzor svojim vršnjacima i onima nešto starijima od sebe.

Fran je u pratnji majke Ine Magić te predsjednika kluba Stjepana Kanižaja istaknuo kako se šahom bavi od prvog razreda osnovne škole i gradonačelnici objasnio da često pobjeđuje upravo one puno starije od sebe. Razlog tome je što je manje uspješnih šahista njegovih godina, a ipak nešto više onih koji se dugi niz godina bave šahom. No s tim u svezi, naglasio je da ima jedan veliki razlog zašto se veseli skoroj selidbi obitelji u novu kuću – jer više nema mjesta za sva priznanja i nagrade koje je za te pobjede primio. Kroz smijeh je objasnio da se nada da će, kada će imati novi prostor, i mlađu sestru naučiti igranju šaha, a iako često igra s majkom i ocem, priznaje da je ipak često par poteza ispred njih. Tu vještinu dokazuje i na natjecanjima, pa je u siječnju na Europskom šahovskom prvenstvu za mlade u Novom Sadu, koji ističe kao svoj prvi takav nastup, osvojio odlično 7. mjesto s 40 bodova, jednako kao viceprvak iz Rusije. Prisjetio se i turnira u Zagrebu početkom godine, 18. Međunarodnog rješavačkog natjecanja (ISC) čiji je organizator Svjetska federacija za šahovsku kompoziciju (WFCC). Riječ je o rješavanju šahovskih problema koje se simultano održava u više od 30 zemalja svijeta. Fran je nastupio u trećoj kategoriji namijenjenoj rođenima 2008. godine i mlađima u kojoj je bilo zadano 6 problema, a nakon što je riješio 5,5 problema i osvojio 27 od mogućih 30 bodova zauzeo je 1. mjesto te čeka objedinjene svjetske rezultate.

Iskoristio je priliku kako bi gradonačelnicu naučio osnove šaha, a ona mu zauzvrat obećala daljnju potporu Grada kada je šah u pitanju, ali i praćenje novih vrhunskih rezultata cijelog kluba.

Spomenimo da mladi Čakovčanin ne trenira samo šah, već i stolni tenis kojeg voli zbog dinamike, a kako je i u tom sportu uspješan, najbolji sportski rezultati Frana Sarača nas sigurno tek očekuju.

GRAD ČAKOVEC

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja