Međimurje Press
IT

Poboljšana privatnost i sigurnost s Huawei EMUI 13 operativnim sustavom

Naši se pametni telefoni više ne koriste samo za upućivanje poziva ili slanje poruka ljudima. Oni također funkcioniraju kao kamere, mobilna računala, bankarske platforme i memorija osobnih i korporativnih podataka – zapravo riznica osjetljivih informacija koje svakodnevno nosimo sa sobom. Sa sigurnošću se može reći da su mnogi ljudi ovih dana digitalno ovisni o pametnim uređajima. Oslanjaju se na svoje pametne telefone kako bi upravljali svojim dnevnim aktivnostima, bili informirani i zabavljali se. No, problem obično nastane zbog nedovoljne digitalne pismenosti, osobito kada je u pitanju privatnost i sigurnost podataka koje aplikacije preuzimaju s njihovog pametnog telefona. Upotreba digitalnih i tehnoloških procesa je sve šira i slojevito preuzima prevlast nad većinom objekata i uređaja u svakodnevnom životu, što je vidljivo i kroz rast IoT industrije. Ali s ovim pametnim ekspanzijama dolazi i rast digitalne anksioznosti, netransparentnosti i nepredvidivosti.

Huawei je kibernetičku sigurnost i zaštitu privatnosti uvijek smatrao glavnim prioritetima i prepoznaje svoju odgovornost za osiguravanje sigurnosti mreže i usluga svojih uređaja. Flagship Mate 50 Pro, prvi Huawei pametni telefon pokretan EMUI 13, čini zaštitu podataka i informacija pametnog telefona jednostavnijom, transparentnijom i sigurnijom putem novog centra za privatnost i sigurnost koji omogućava veću kontrolu i bezbrižnost u svakom trenu.

No, što točno korisnici novog Mate 50 Pro dobivaju s poboljšanim postavkama privatnosti i sigurnosti? Tri najvažnije značajke donosimo u nastavku.

Centar za privatnost: kontrola i nadzor odabranog sadržaja

Uz značajku Centra za privatnost, Huawei Mate 50 Pro korisnici mogu poduzeti određene korake kako bi imali kontrolu nad tehnologijom pametnog telefona koju posjeduju.

Centar za privatnost opća je nadzorna ploča Huawei uređaja na kojoj korisnici mogu vidjeti sva ponašanja instaliranih aplikacija. Tamo korisnici mogu vidjeti koji pristup aplikacije imaju prema osjetljivim dopuštenjima u stvarnom vremenu tako da mogu brzo djelovati ako je potrebno. Nadzorna ploča prikazuje osjetljive profile ponašanja aplikacija u dijagramima i proaktivno daje prijedloge za zaštitu privatnosti rizičnih aplikacija. Nakon što centar za privatnost klasificira aplikaciju kao “rizičnu”, mogu se poduzeti koraci za zaštitu podatka tako da se sporna aplikacija ne koristi. Ukoliko korisnik to sam ne uoči ranije, Centar za privatnost savjetovat će ga da onemogući dopuštenja i pročisti aplikacije koje pristupaju informacijama koje nisu potrebne za ispravno funkcioniranje.

Sigurnosni centar: sigurnosni status jasan na prvi pogled

Sigurnosni centar na EMUI 13 uvodi značajke koje su savršene za zaposlene ljude kojima je važan pregled učinkovitosti sigurnosnog stanja pametnog telefona na što brži i jednostavniji način.

Kada korisnici otvore sučelje sigurnosnog centra u svakom trenutku mogu provjeriti trenutnu sigurnosnu situaciju uređaja što uključuje značajke zaključavanja aplikacija, trezor lozinki, sigurnosne datoteke, pronalaženje uređaja i više. Sigurnosni centar aktivno pomaže korisnicima pri prepoznavanju problema i reagiranju na različite sigurnosne situacije plasirajući im sugestije oko nužnih koraka za zaštitu uređaja.

Zaštita privatnosti fotografija: podijelite svoje fotografije na siguran način

Premda to mnogi ne shvaćaju, podaci o nečijoj lokaciji jedna je od najvrjednijih informacija koje oglašivač može imati za stvaranje jasnije slike o potrošaču radi plasmana proizvoda. Brojne tvrtke koje pružaju opcije ciljanog oglašavanja koriste podatke o lokaciji kako bi odredile offline interese i aktivnosti koje korisnik inače ne bi otkrio. Uz opciju zaštite privatnosti fotografija na Mate 50 Pro, postiže se bolja privatnost podataka i optimizirano korisničko iskustvo same upotrebe uređaja.

Slanje ili objavljivanje foto sadržaja na društvenim mrežama može nenamjerno otkriti određene informacije o privatnosti. Značajka zaštite privatnosti fotografija na Huawei Mate 50 Pro briše takve osjetljive informacije i onemogućava pristup informacijama o lokaciji, modelu uređaja i vremenu snimanja sadržaja. Privatni i osjetljivi foto sadržaj može se dodatno limitirati i sakriti i unutar galerije uređaja. Aktivacija je jednostavna – odaberite opciju Postavke, zatim Privatnost i na kraju Zaštita privatnosti fotografija – gdje odabirom aktivirate željene postavke zaštite privatnosti.

Fred Krajačić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja