Međimurje Press
IT

TRIBINE O STEAM ZANIMANJIMA

Tribine o STEM zanimanjima oduševila učenike II. OŠ Čakovec

Čakovec, 24. svibnja 2024. – U II. osnovnoj školi Čakovec održane su dvije tribine na temu “Svijet budućih karijernih zanimanja iz STEM područja” koje su privukle veliku pažnju učenika sedmih i osmih razreda. Tribine su bile dio projekta “STEM HERO” u kojem II. OŠ Čakovec sudjeluje kao partner, a projekt je sufinanciran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Voditelj tribine, Dejan Drabić, mag. inf., otvorio je događaj upoznavši učenike s raznolikim aktivnostima koje provode udruge Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatički stručnjaci (MIS) te ih pozvao da se pridruže radionicama kako bi razvijali svoje vještine. Drabić je također objasnio značenje akronima STEM kroz konkretne primjere iz školskog gradiva, s posebnim naglaskom na tehnologiju i matematiku.

Jedan od najzanimljivijih dijelova tribine bio je prikaz razvoja igre “Pogodi broj”. Učenici su imali priliku vidjeti kako se koriste najmoderniji programski jezici kao što su Python, JavaScript i HTML/CSS u kombinaciji s matematičkim algoritmom binarnog pretraživanja za rješavanje problema pronalaska najkraćeg puta. Posebno su bili oduševljeni demonstracijom algoritama kroz igru u kojoj je Super Mario tražio put kroz labirint do princeze, koristeći računalni algoritam za pronalazak najkraćeg puta, tj. najmanjeg broja koraka da izbavi svoju princezu.

Učenici su također saznali koliko su algoritmi ključni u modernim tehnologijama poput umjetne inteligencije i računalnog vida. Primjer prepoznavanja karakteristika lica putem kamere u realnom vremenu, izazvao je posebno zanimanje prisutnih. Prikazivanje biometrijskih točaka lica uživo pokazalo je kako napredne tehnologije rade u praksi. Uzet je primjer vrtke Visage Technologies u kojoj radi na srodnim tehnologijama predavač udruga.

Cilj ovih tribina bio je potaknuti interes učenika za STEM područja te im pružiti odgovore na pitanja o zanimanjima koja obuhvaća STEM i njihovom značaju u suvremenom društvu, osobito u razvoju novih tehnologija budućnosti. Izvrsna organizacija i suradnja s II. OŠ Čakovec omogućili su učenicima da prošire svoja znanja i olakšaju izbor svog budućeg karijernog puta.

Ove tribine su još jedan korak u pravom smjeru za poticanje mladih na ulazak u svijet STEM zanimanja, osiguravajući tako svijetlu budućnost za nove generacije stručnjaka u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Irena Štefok, mag.oec.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja