Međimurje Press
Svijet

G20 pod indijskim predsjedanjem

U spokoju luksuznog hotela na obali jezera u pozadini kultne Gradske palače, šerpe (visoki dužnosnici) iz zemalja G20 i međunarodnih organizacija razmišljali su kako bi unijeli nove ideje i inicijative u indijsko predsjedanje utjecajnom multilateralnom skupinom.

Prvi sastanak Šerpa indijskog predsjedništva G20 započeo je 4. prosinca uz šarenilo i raskoš dok su delegati imali priliku vidjeti izložbu umjetnosti Jal Sanjhija, simfoniju pustinjske glazbe i razne kulturne priredbe tijekom dana. Organiziran je popratni događaj na temu ‘Ciljevi održivog razvoja: transformacija života na sredini Agende 2030.’ koji je bio usmjeren na ubrzanje ispunjavanja ciljeva SDG-a, jednog od glavnih prioriteta indijskog predsjedanja G20.

Sljedeći dan (5. prosinca) održane su sadržajne rasprave o pet ključnih područja fokusa indijskog predsjedanja G20. Uz prve dvije sesije o ‘Tehnološkoj transformaciji’ i ‘Zelenom razvoju i životnom stilu za okoliš (LIFE)’, dijalog o ‘Globalnoj i regionalnoj ekonomiji: perspektive i izazovi’ i neformalni ‘Chai pe Charcha’ među zemljama članicama G20 održan.

Obraćajući se delegatima, indijski Šerpa G20 Amitabh Kant dao je široki pregled prioriteta Indije G20 u 13 radnih skupina. G. Kant je istaknuo ulogu Indije u pružanju većeg glasa globalnom jugu i iskorištavanju svog predsjedanja G20 za stvaranje suradnje između zemalja u razvoju i naprednih gospodarstava u korist svih. G. Ajay Seth, tajnik, Odjel za ekonomska pitanja, Ministarstvo financija, istaknuo je ključne gospodarske izazove s kojima se svijet danas suočava i istaknuo potrebu za kolektivnim naporima G20 da na njih odgovori.

Sesija o ‘Zelenom razvoju i životnom stilu za okoliš (LiFE)’ bila je usredotočena na stvaranje učinkovitih strategija za zajedničku borbu protiv klimatskih promjena. Razgovaralo se o ubrzanom prijelazu na samo zelene i energetske načine, a indijski Sherpa G20 istaknuo je nužnost poticanja kolektivnog djelovanja prema postizanju ciljeva održivog razvoja (SDG).

Večera u čarobnom Jagmandiru, kultnom mjestu za bankete i vjenčanja smještenom na otoku u jezeru Pichola, uz spoj Meera bhajana i Sufiana kalama, bila je vrhunac dana ozbiljnih rasprava i kulturnog povezivanja.

Prvi sastanak šerpa pod indijskim predsjedanjem G20 u gradu Udaipuru na jezeru pružio je uvid u indijsku kulturu i potaknuo lokalno gospodarstvo, rekao je Muktesh Pradeshi, časnik na posebnim dužnostima zadužen za operacije indijskog predsjedanja G20. “G20 događaji koji se održavaju u različitim dijelovima Indije pridonijet će lokalnom gospodarstvu. To će dovesti do oporavka u turističkom sektoru,” rekao je gospodin Pradeshi.

Autor: Manish Chand

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja