Međimurje Press
Svijet

Pravoslavni vjernici širom svijeta danas obilježavaju rođenje Isusa Krista – Božić!

Dolazak Božića najavljuje se zvonima s pravoslavnih hramova na božićno jutro prije svitanja.

Pravoslavni Božić svetkuje se u duhu mnogih običaja, a prvenstveno obiteljskog ozračja. Proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili božićni post pristupaju “svetoj tajni pričešća”.

Božić se slavi tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Krista. To je blagdan rađanja novog života, blagdan djece i djetinjstva. Vjernici ga proslavljaju tako što idu na bogosluženje u crkvu, koje počinje jutarnjom liturgijom, a potom odlaze kući gdje objeduju s ukućanima.

Za Božić se priprema posebna trpeza na kojoj je tradicionalni obredni kruh česnica koji sadrži onoliko dijelova koliko ima ukućana i ukrašava se raznim figurama koje simboliziraju vjeru, djecu, stoku, njive i voće te se u njega stavlja kovanica. Kada ukućani sjednu za stol, prvo se reže ovaj hljeb, a domaćin izgovara molitvu. Na stolu obavezno bude vino koje simbolizira Kristovu krv, svijeća i kuhana pšenica.

Vjeruje se da se će osoba koja je dobila komad kruha s novcem biti sretna i blagoslovljena tijekom godine.

Božić po julijanskom kalendaru pored Srbije slave i Bjelorusija, Ukrajina, Crna Gora, Egipat, Etiopija, Gruzija, Kazahstan, Makedonija, Moldavija i Rusija.

(mp=

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja