Međimurje Press
Svijet

Sveti Nikola – zaštitnik djece i mornara

Slaveći blagdan velikog zaštitnika brojnih naših župa, o svetom Nikoli trebali bi progovoriti u onome što je na njemu najljepše i najprivlačnije, o onome što našu katoličku vjeru čini božanskom, nebeskom, a to je ljubav.

Sveti Nikola rođen je u Maloj Aziji u pokrajini Liciji u 3. stoljeću. Imao je bogate roditelje koji dugo nisu mogli imati djece, pa su molili Boga da dobiju dijete i dobili su malog Nikolu koji je dobio ime po stricu, biskupu Nikoli. Nažalost, njegovi roditelji ubrzo umiru i Nikola ostaje sam.

Nikola nasljeđuje njihovo bogatstvo, ali nije se uzoholio, već je uvijek imao srca za ljude u potrebi. Tako je pomogao siromašnom susjedu koji nije imao novca za miraz svojim kćerima. Nikola noću ubacuje vrećice s novcem u tri navrata kroz susjedov prozor kako bi otac sretno udao svoje kćeri. Zbog toga sv. Nikola postaje zaštitnik sirotinje. Mladi Nikola odlazi u školu za svećenika u čemu ga vodi njegov stric biskup u gradu Miri. On ga upućuje na svetost i pobožnost.

Sveti Nikola kao biskup živio je jako skromno. Cijelog života shvaćao je da je jedini životni put čovjeka – ljubav prema Bogu i bližnjemu. S tom je ljubavi činio čuda i zbog nje je proglašen svetim.

Uz Svetog Nikolu povezani su i brojni narodni običaji darivanja poklona djeci po uzoru na sv. Nikolu biskupa, koji je prema legendi noću potajno kroz prozor donosio darove siromašnim ljudima.

Izvor: /laudato.hr/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja