Međimurje Press
Svijet

Najstarija zrakoplovna kompanija na svijetu – KLM slavi 103. rođendan!

Nizozemski KLM Royal Dutch Airlines, najstarija zrakoplovna kompanija na svetu koja i dalje leti pod svojim prvobitnim imenom, 7. listopada je proslavila 103. rođendan.  Osnovana na današnji dan 1919. godine, Kraljevska zrakoplovna  (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij) poznata po svojoj skraćenici KLM, imala je svoj prvi let 1920. godine na relaciji Amsterdam-London. KLM je uspostavio linije za Zagreb prije 60 godina, a tijekom 90ih je jedno vrijeme ukinuo linije dok danas ima redovne linije za  Zagreb, Split i Dubrovnik.

Tradicionalno se za KLM rođendan predstavlja i nova Delftware minijatura kućice. Ovogodišnja, 103. po redu, minijatura predstavlja repliku kuće porodice Ecury na Arubi.  U pitanju je porodica koja je odigrala značajnu ulogu u razvoju zrakoplovstva na ovom otoku, pored čije kuće je prije gotovo 90 godina sletio prvi KLM-ov avion. Kuća je danas dio Nacionalnog arheološkog muzeja Arube. Otok Aruba će sljedeće godine proslaviti stogodišnjicu zrakoplovstva, a nizozemskom KLM-u predstavlja operativno čvorište za redovne letove širom Kariba.

Generalna direktorica KLM-a Marjan Rintel predstavila je na Arubi najnoviju Delftware minijaturu Agustinu Vrolijku, vršitelju dužnosti guvernera Arube, i porodici Ecury.

Čestitam KLM-u sto treću godišnjicu. Izuzetno smo ponosni na naše kulturno nasljeđe i stoga smo počašćeni što je ova kultna vila izabrana za KLM-ovu minijaturnu kuću. Na taj način će kulturno nasljeđe Arube sada putovati na sva KLM odredišta diljem svijeta,” rekao je Agustin Vrolijk.

Marjan Rintel, generalna direktorica KLM-a izjavila je: „Ne znam jesu  li su osnivači KLM-a mogli daleke 1919. godine i zamisliti da ćemo 103 godine kasnije i dalje slaviti rođendane. Ove godine to činimo na divnoj Arubi, na koju KLM direktno leti skoro pedeset godina i gdje danas započinjemo proslave obilježavanja stogodišnjice zrakoplovstva na otoku.  KLM je imao mnogo uspona i padova tokom prošlog stoljeća, ali mi smo uvijek obilježavali našu godišnjicu 7. listopada, jer smo ponosni na našu kompaniju koja više od jednog stojeća povezuje Nizozemsku sa svijetom.

KLM je 1934. godine prvi put sletio na Arubu, a letio je za Curacao punih sedam dana s usputnim stanicama. Ovo je bio KLM-ov prvi transatlantski let i bio je moguć́ zahvaljujući raznim zaustavljanjima, modifikacijama kabine aviona i letu bez putnika.

O minijaturnim kućama KLM Delftware

Od 1950-ih, KLM nudi minijaturne kuće Delftware putnicima biznis klase na interkontinentalnim letovima. Jedna od specifičnosti ovih minijaturnih kućica je i da su napunjene geneverom, nizozemskim nacionalnim pićem. Minijature su replike povijesnih građevina iz Nizozemske i svijeta te su  danas vrijedni i traženi kolekcionarski predmeti. Počevši od 1994. godine, KLM svake godine na svoj rođendan, 7. listopada, ovoj kolekciji dodaje novu minijaturu. Ovo je tek drugi put u povijesti KLM-a da Delftware minijatura predstavlja repliku zgrade smještene izvan Nizozemske. Na 85. godišnjicu KLM-a, avio-kompanija je predstavila repliku karakteristične zgrade Penha na Curacau.

Ivana Radić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja