Međimurje Press
Svijet

Pepelnica ili Čista srijeda!

Na sutrašnji dan svećenici vjernicima na čelu pepelom prave znak križa pozivajući ih na pokajanje. Čista je srijeda ili Pepelnica, dan kojim započinje razdoblje korizme ili četrdesetodnevnice, odnosno vrijeme od 40 dana, ne računajući nedjelje, priprave za proslavu Uskrsa. Korizma je razdoblje pokore i odricanja kojim se kršćani pripremaju za Uskrs koji se ove godine slavi 9. travnja. U doba korizme vjernici su pozvani postiti, žrtvovati se, moliti i činiti što više milosrdnih djela. Čista srijeda, uz Veliki petak, jedini je dan u godini kada su post i nemrs obavezni.

Na blagdan Pepelnice svećenici vjernike posipaju pepelom i tom prilikom izgovaraju riječi: “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti” ili “Obratite se i vjerujte Evanđelju!” Pepeo kojim se posipaju vjernici simbolizira pokoru i poziv katoličkim vjernicima da razviju duh poniznosti i žrtve.

Korizmeno vrijeme koje počinje Pepelnicom za katolike je vrijeme razmišljanja o lošim navikama koje bi trebali promijeniti. Postiti znači najesti se jednom do sita u danu, a ne mrsiti znači ne jesti meso. Obično se osim mesa ne jedu ni mlijeko, jaja i mliječni proizvodi. Naglasak je na umjerenosti u hrani, štoviše dragovoljnom gladovanju, kako bi se time posebno istaknula spremnost na žrtvu i odricanje iz ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci i smrti.

Čista srijeda je dan koji svojom simbolikom poziva ljude da sve više i više postaju Božja djeca, odnosno da kroz vrijeme korizme nastoje mijenjati vlastito ponašanje, i to posebno kroz dva vida: s jedne strane zauzetijim nastojanjem oko odbacivanja svih osobnih mana za koje čovjek osjeća da ga čine manje čovjekom.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja