Međimurje Press
Svijet

Zajedničkom EU nabavom medicinskih potrepština rasteretiti proračune država članica

Danas se na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu održala rasprava o europskoj zdravstvenoj strategiji EU4Health, u kojoj je sudjelovala zastupnica Sunčana Glavak, članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI). Novi zdravstveni program EU-a, vrijedan 5,1 milijardu eura, pomoći će otkloniti nedostatke uočene tijekom pandemije COVID-19 te povećati kvalitetu i otpornost zdravstvenih sustava država članica.

Zastupnica Sunčana Glavak pozdravila je postizanje dogovora oko programa EU4Health, istaknuvši da je vrijeme da se Europska unija i države članice usmjere na budućnost i stvaranje preduvjeta postizanja pune jednakosti svih europskih građana u šansama za liječenje i dostupnosti zdravstvene skrbi. Izrazila je zadovoljstvo i zbog prihvaćanja prijedloga uspostave upravljačkog tijela za nadzora provedbe programa te prijedloga korištenja sredstava iz EU4Health za jačanje medicinskih rezervi država članica.

Protekla godina pokazala nam je važnost očuvanja zdravlja i nužnost ulaganja u javno zdravstvo. Svjesni smo da smo na teži način naučili i uočili sve slabosti naših zdravstvenih sustava“, rekla je u svom govoru zastupnica Sunčana Glavak.

Referirajući se na statistike Svjetske zdravstvene organizacije o javnim izdvajanjima za zdravstvo, upozorila je da se procjenjuje da se za lijekove izdvaja otprilike 20% ukupnih izdataka za zdravstvo u Europi, pozvavši da se razmotri zajednička nabava na razini Europske unije.

Državama članicama potrebno je omogućiti dodatan fiskalni prostor u proračunima za zdravstvo kroz sinergiju programa EU4Health i RescEU. Blagotvorni učinci objedinjene javne nabave i strateških zaliha na potrošnju država članica su neosporivi, a na taj način više će se novca moći uložiti u medicinsko osoblje, ulaganja, inovacije i digitalizaciju“, istaknula je.

Zastupnici u Europskom parlamentu naglasili su da bi program trebao podržavati djelovanje država članica u područjima u kojima će europski doprinos biti najvrjedniji te ulagati u mjere promicanja zdravlja i prevencije bolesti. Posebno su istaknuli kako bi program EU4Health trebao pripremiti europske zdravstvene sustave za suočavanje s budućim prijetnjama zdravlju, ali i kroničnim bolestima s kojima se suočavaju europski građani.

Iako je COVID-19 bio u fokusu naših rasprava, moramo se pitati i što je s drugim bolestima, pretragama i liječenjem. EU4Health mora biti i jedan od mehanizama za uspješnu provedbu europskog Plana za borbu protiv raka. Zdravlje je najveća vrijednost o kojoj svi moramo brinuti, a EU4Health je jasan signal da idemo u dobrom smjeru“, zaključila je Glavak.

Nakon rasprave uslijedit će glasanje o privremenom sporazumu postignutom s Vijećem Europske unije 14. prosinca 2020. godine, a rezultat će biti objavljen u 19 sati.

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja