Međimurje Press
NekategoriziranoZanimljivosti

Studenti FOI-ja osmislili pametnu IoT posudu za cvijeće i pokrenuli startup tvrtku

Pametna IoT posuda za biljke naziva CHONCHA – inovativno je rješenje i prvi proizvod mladih studenata varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, koje se temelji na primjeni IoT (eng. Internet of Things) tehnologije. Radi se o inovativnom proizvodu koji dolazi na tržište u kombinaciji s pripadajućom aplikacijom, a koja nakon skeniranja uvjeta u prostoru putem vlastitih senzora, korisniku (vlasniku) preporuča optimalne vrste biljaka za taj prostor, a nakon sadnje iste, potpuno automatizirano vodi brigu o biljci temeljem prikupljenih podataka iz njenog okruženja. Proizvodnja će se temeljiti na 3D print tehnologiji, a prvi prototip bit će izložen upravo na FOI-ju.

Na cijelom projektu već nekoliko mjeseci rade studenti sa nekoliko sveučilišta Frano Primorac, Hedera Perhaj, Edo Risek, Petar Šiljeg, Katarina Džajo, Bruno Šiljeg, Luka Kulier i Ante Bilić, koji su iskoristili interdisciplinarnost i povezali svoja do sad stečena znanja na fakultetima i zajedničkim snagama odlučili registrirati obrt istoimenog naziva Choncha i stupiti u program podrške Startup@FOI. Kroz taj program Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu pruža financijsku i operativnu podršku studentima i mladim inovatorima u razvoju poduzetničke ideje i plasiranju proizvoda na tržište. FOI je startup smjestio u prostore Tehnološkog parka u Varaždinu, u kojem  će studenti opremiti svoj ured, što će im uvelike olakšati timski rad na razvoju Chonche i drugih inovativnih programskih proizvoda. Uz to, podršku od strane FOI-ja imaju i u vidu računovodstvenih i pravnih usluga, poput osiguravanja financijskog knjigovodstva, obračuna plaća i honorara, prijave i odjave zaposlenih, izrade statističkih izvještaja i poreznog savjetovanja i konzultacija i dr.

„Smatramo da su naši studenti nositelji razvoja tehnoloških promjena i da svojim inovacijama zaista mogu uvelike utjecati na ubrzani razvoj digitalnog društva u kojem živimo. Uz znanje i vještine koje stječu tijekom svojeg formalnog obrazovanja na FOI-ju, kroz ovaj program Startup@FOI smo od 2015. godine u inkubaciji podržali pet vrlo uspješnih startup poduzeća, od kojih gotovo svi sada rade na inozemnom tržištu i čije proizvode i usluge koriste velike multinacionalne kompanije. U procesu smo razvoja projekta predinkubacije studentskih poduzeća i vjerujemo da ćemo njegovom realizacijom u narednim godinama kompletirati potpunu podršku studentskim startupovima – od razvoja ideje do uspješnog plasmana na tržište“ – istaknula je prilikom potpisivanja ugovora sa studentima dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Spomenimo i da je Choncha tim do sada nastupao i na više startup natjecanja, od kojih je zadnje Belgrade venture forum. Na natjecanju Belgrade Impact HUB-a ‘Winter Western Balkan Demo Day’ osvojili su nagradu za najbolje cleantech rješenje. Kako bi Chonchu lansirali na tržište gdje bi bila dostupna i u slobodnoj prodaji, u tijeku je priprema za kickstarter kampanju, a u promociji im pomaže i LOOMA – drugi FOI-jev startup za audiovizualna rješenja.

Svi koji žele podržati tim koji stoji iza Chonche, mogu saznati više informacija na web stranici www.choncha.eu.

Vika Kerekeš mag. nov.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja