Međimurje Press
Gospodarstvo

DRUŠTVO POTROŠAČA MEĐIMURJA dobilo ovlast pokretanja kolektivne tužbe!

Zakon o zaštiti potrošača omogućava zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača ovlaštenim tijelima i osobama da pokrenu tužbu za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača.

Ovlast  za pokretanje tužbe za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača je Vlada Republike Hrvatske Odlukom o određivanju tijela i osoba ovlaštenih za pokretanje postupka za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača (NN 107/22) pored ostalih tijela dodijelila ovlast za pokretanje postupka pred trgovačkim sudom za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača pojedinim udrugama za zaštitu potrošača među kojima je  i Društvo potrošača Međimurja.

Osim ovlasti za pokretanje postupka pred trgovačkim sudom RH Odlukom je Društvu potrošača Međimurja dodijeljena i ovlast  za pokretanje postupka za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača pred nadležnim tijelom pojedine države članice Europske unije.

Društvo potrošača Međimurja će maksimalno iskoristiti dodijeljenu ovlast za zaštitu kolektivnih interesa potrošača Međimurske županije tj. na području djelovanja.

Ovom Odlukom Društvo potrošača Međimurja je dobilo ovlast da postupak zaštite kolektivnih interesa potrošača sukladno Zakonu o zaštiti potrošača može tužbom za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača pokrenuti jer ima opravdani interes za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača.

Prije pokretanja postupka za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača iz Zakona o zaštiti potrošača DPM je obvezno trgovca u pisanom obliku prethodno upozoriti da će ako ne prekine s nedopuštenim ponašanjem, protiv njega pokrenuti postupak.  Postupak se pokreće nakon 14 dana, ako se trgovac oglušio na upozorenje.

Željko Tomašić, mag.ing.aedif.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja