Međimurje Press
Gospodarstvo

Održano predavanje PARTNERSTVO ZA BUDUĆNOST

Priprema učenika za tržište rad i uključenost poslodavaca u strukovno obrazovanje učenika u Međmurskoj županiji bile su ključne teme predavanja održanog 02.07.2024. u dvorani Udruženja obrtnika Međimurske . Predavanje je održano u organizaciji HGK-Županijske komore Čakovec i Obrtničke komore Međimurske županije a cilj predavanja bio je osvijetliti ključne aspekte i prednosti licenciranja i naukovanja za gospodarstvenike i društvo.

Predavanje je otvorila Dijana Krnjak, tajnica HGK-Županijske komore Čakovec, koja je izrazila zahvalnost svim prisutnim poslodavcima na njihovom dolasku i interesu za integraciju učenika u gospodarstvo, te je naglasila važnost predanog rada s učenicima i doprinos koji poslodavci daju u procesu njihovog obrazovanja.

Marijana Haman, stručna suradnica za obrazovanje u Obrtničkoj komori Međimurske županije, održala je predavanje u kojem je istaknula važnost suradnje između poslodavaca (obrta i trgovačkih društava) i škola. Posebno je naglasila prednosti koje poslodavci ostvaruju uključivanjem u naukovanje – sudjelovanjem u strukovnom obrazovanju poslodavci ne samo da pomažu učenicima u stjecanju praktičnih vještina potrebnih za tržište rada, već im naukovanje učenika omogućuje stvaranje kvalificirane radne snage prilagođene njihovim specifičnim potrebama. Tijekom predavanja, poslodavci su upoznati sa postupkom dobivanja i održavanja licenci za naukovanje, uključujući uvjete koje moraju ispuniti. Posebno je istaknuta uloga mentora  koji učenicima ne pružaju samo tehnička znanja, već su im i stalna podrška I motivacija.

Nakon predavanja, poslodavci i predstavnici strukovnih škola uključili su se u raspravu o izazovima s kojima se poslodavci i škole susreću u procesu naukovanja. Prisutni ravnatelji strukovnih škola i njihovi nastavnici pohvalili su dobru suradnju s područnim komorama te izrazili zadovoljstvo inicijativom za održavanje ovakvih predavanja. Naglašeno je da su ovakvi događaji važni za razmjenu iskustava i pronalaženje zajedničkih rješenja za poboljšanje strukovnog obrazovanja. Istaknuta je potreba za kontinuiranom komunikacijom i koordinacijom kako bi se osigurali najbolji uvjeti za razvoj učenika te njihovo uspješno uključivanje u tržište rada.

Marija Haman, mag.inf.

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja