Međimurje Press
Gospodarstvo

JASPERS potvrdio reviziju projekta RCGO Piškornica

JASPERS je putem Assignment Completion Note 28. lipnja 2024. godine,  službeno potvrdio reviziju projekta RCGO Piškornica. Revidirana vrijednost projekta sada iznosi 118.516.488 EUR, čime je projekt dobio odobrenje za klasifikaciju projekata velike vrijednosti (Major Project).

U narednim mjesecima slijedi postupak neovisne kvalitativne provjere projekta velike vrijednosti kako bi se osiguralo da projekt ispunjava sve potrebne kvalitativne standarde, a  nakon toga formalno odobrenje projekta od strane Europske komisije.

Također, važan korak u ovom procesu bit će faziranje projekta na nacionalnoj razini unutar novog programskog razdoblja PKK 2021.-2027. Integracija projekta u Program Konkurentnost i Kohezija 2021.-2027. omogućit će nastavak financiranja i realizaciju svih planiranih aktivnosti. Nakon toga slijedi potpis ugovora o bespovratnim sredstvima iz programskog razdoblja PKK 2021.-2027., čime će se formalizirati financijska podrška za ovaj značajan projekt.

Projekt RCGO Piškornica podijeljen je u dvije faze financiranja. Faza I projekta financirana je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK) 2014.-2024., iz kojeg je već odobreno 11.739.069 EUR. Faza II projekta bit će financirana iz Programa Konkurentnost i kohezija (PKK) 2021.-2027., što će osigurati kontinuirani napredak i dovršetak projekta. Ukupna revidirana vrijednost projekta osim projektiranja i izgradnje samog centra, obuhvaća izgradnju dvije pretovarne stanice, nabavu mobilne opreme, kao i izgradnju potrebne infrastrukture (pristupne prometnice, trafostanice i sl.) .

Ova potvrda i naredni koraci ključni su za daljnji razvoj i uspješnu realizaciju projekta RCGO Piškornica koji predstavlja važan korak ka održivom gospodarenju otpadom u regiji.

JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) pruža tehničku pomoć za pripremu velikih infrastrukturnih projekata financiranih iz fondova EU.

Projekt RCGO Piškornica doprinijeti će ostvarenju ciljeva u gospodarenju otpadom i smanjenju odlaganja neobrađenog otpada na odlagališta. Uz ekološke koristi i poboljšanje sustava u smjeru kružnog gospodarenja projekt će stvoriti nova radna mjesta a kroz davanja prema lokalnoj zajednici osigurati dodatna sredstva za podizanje komunalnog standarda na području općine Koprivnički Ivanec.

Više informacija o RCGO Piškornici možete pronaći na www.rcgo-piskornica.hr

Press RCGO Piškornica

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja