Međimurje Press
Gospodarstvo

Međimurje-plin odgovorio načelnicima i gradonačelnicima međimurskih općina i gradova

Tvrtka Međimurje-plin, prozvana u ponedjeljak da nije potpisala ugovor o povlaštenoj cijeni plina i da ne poštuje uredbu Vlade, reagirala je danas s tvrdnjom da “poštuje sve zakone i podzakonske akte te da joj Vlada treba osigurati plin po 41 euro po megavatsatu”.

Kao što smo izvještavali, gradonačelnici i načelnici iz Međimurske županije u ponedjeljak su sazvali konferenciju za novinare u  Prelogu nakon što je Međimurje-plin odbio zahtjev dvaju gradova i devet općina za sazivanjem izvanredne sjednice Skupštine te tvrtke.

Osim njih, na konferenciji su bili i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak i saborski zastupnik Dražen Srpak.

Međimurje-plin prozvan je kao jedini od 11 distributera u Hrvatskoj koji nije potpisao ugovor o povlaštenoj cijeni plina i ne poštuje uredbu Vlade.

Glavak je tada rekla da “kućanstva i poduzetnici imaju povlaštenu cijenu plina zahvaljujući mjerama Vlade” te da Međimurje-plin ne posluje odgovorno i ignorira svoje vlasnike, a Srpak je dodao da članovi Nadzornog odbora Međimurje-plina ne izvještavaju vlasnike o svojem poslovanju te da Međimurci plin plaćaju “puno skuplje nego što bi trebali”.

Iz Međimurje-plina danas su za Hinu istaknuli da tvrtka poštuje Uredbu Vlade RH o uklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

„Prema istoj Uredbi i Međimurje-plinu su trebale biti osigurane količine plina po 41 Eur/MWh + troškovi opskrbe, no plin po toj cijeni za kupce plina nije osiguran. Vjerujemo da će gospođa Sunčana Glavak kao europarlamentarka prema Uredbi Vlade RH na koju se pozivaju gradonačelnici i načelnici zatražiti od Vlade da se i Međimurje-plinu osigura plin po 41 euro za naše kupce, kao što je osigurano HEP-Plinu Osijek”, istaknuli su.

U reakciji Međimurje-plina stoji i da tvrtka radi na temelju zakona i podzakonskih akata te ugovora i “za vlasnike ostvaruje dobit koja je do sada isplaćena u ukupnom iznosu od 33.967.017,26 kuna, odnosno više od 4,5 milijuna eura”, te da je u posljednjih 40 dana vlasnicima Društva isplaćena i dobit za 2021. godinu.

„Prema zadnjem izvještaju za razdoblje od 1. siječnja do 31. listopada 2022. godine, Međimurje-plin posluje pozitivno. Sukladno Zakonu o trgovačkim društvima Nadzorni odbor Društva je redovito upoznat s poslovanjem Međimurje-plina. Isto tako, Nadzorni odbor je upoznat da Međimurje-plin sve svoje obveze podmiruje u roku dospijeća u ovoj svjetskoj globalnoj energetskoj krizi”, ističu iz tvrtke.

Vlasnici tvrtke su gradovi i općine iz Međimurja. Grad Čakovec ima najveći udjel od 23,72 posto, slijedi općina Nedelišće s 9,3 posto te grad Prelog sa 6,6 i Mursko Središće s 5,6 posto. Uz ta tri grada i općinu Nedelišće, udjele ima još 21 međimurska općina u rasponu od 0,8 posto, koliko ima Dekanovec, do 4,4 posto, koliko je udio općine Donji Kraljevec.

(mp)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja