Međimurje Press
Gospodarstvo

Ministarstvo turizma i sporta i Hotel Panorama stipendirat će šestero učenika

U listopadu ove godine Ministarstvo turizma i sporta objavilo je zanimljiv Javni poziv poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu u školskoj godini 2022./23. „Stipendije“. Radilo se o javnom pozivu upućenom pravnim i fizičkim (obrtima) osobama koje su registrirane za obavljanje ugostiteljsko-turističkih usluga, a koje su bile spremne stipendirati učenike srednjih škola i studente koji se obrazuju za rad u ugostiteljstvu i turizmu. Cilj Javnog poziva bilo je jačanje ljudskih resursa u ugostiteljstvu i turizmu poticanjem mladih na obrazovanje za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu te kvalitetnije povezivanje obrazovnih institucija i gospodarskih subjekata u turizmu. Stipendije su namijenjene i podizanju kvalitete stručne prakse te zapošljavanju mladih nakon završenog obrazovanja. Ukupna planirana sredstva za Javni poziv iznosila su 2.750.00,00 kn, a ukupni iznos mjesečne stipendije po učeniku/studentu iznosi 2.000,00 kn. Od tog iznosa Ministarstvo odobrava 1.400,00 kn, a poslodavac 600,00 kn.

Sredinom prosinca Ministarstvo turizma i sporta objavilo je i Odluku o odabiru partnera i broju stipendista. Od 58 partnera koji su odabrani te ukupno odobrenih 300 stipendista, na popisu se nalazi i preloški DG Sport d.o.o., odnosno Hotel Panorama sa 6 stipendista kao jedini odabrani partner u Međimurju. Time je preloški DG Sport d.o.o. potvrdio svoj status predvodnika u turizmu donjeg Međimurja, nakon ovogodišnjeg niza uspješnih projekata. Nije ni nepoznanica da DG Sport d.o.o. od svojih početaka, dakle već 10 godina uspješno surađuje sa srednjim školama u Međimurju, ponajviše sa Srednjom školom Prelog, na obrazovanju mladih konobara, kuhara i hotelijera preko programa prakse. Dragica Domjanić, direktorica DG Sporta, navodi kako su sami preuzeli inicijativu te se prijavili na Javni poziv, a da će program stipendiranja trajati tri, odnosno četiri godine (ovisno o stupnju obrazovanja učenika) te da su učenici iz različitih međimurskih škola, no najviše iz Srednje škole Prelog.

„Program stipendija odličan je način obrazovanja stručnog kadra u turizmu, ali i zadržavanja kvalitetnih radnika u Hrvatskoj. Naime, stipendisti su obvezni, uz obavljanje prakse kod odabranog partnera, po završetku školovanja zaposliti se kod partnera na minimalno tri mjeseca ili pak potpisati ugovor o radu na neodređeno. U vrijeme kada se suočavamo s nedostatkom stručnog kadra, stipendije će mnogim poslodavcima omogućiti bolje poslovanje i podizanje kvalitete, a učenicima i studentima odmah po završetku školovanja pružiti prvo radno iskustvo“, navodi Petra Bobić, direktorica Turističke zajednice Grada Preloga.

Izvor: Turistička zajednica Grada Preloga

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja