Međimurje Press
Gospodarstvo

Obrtnička komora Međimurske županije obilježava 26 godina rada!

Obrtnička komora Međimurske županije danas obilježava 26 godina rada na promicanju, zaštiti i branjenju interesa međimurskih obrtnika. Zbog epidemiološke situacije i važećih preporuka i mjera, odgođena je svečana proslava na kojoj su trebala biti dodijeljena najviša komorska priznanja pojedincima koji su svojim radom pridonijeli razvoju, promociji i časnom zvanju obrtnika.

Nagrada za životno djelo, statua „Obrtnik Međimurja“ bit će uručena Franji Golubu, strojobravaru iz Gornje Dubrave. Plaketu „Majstor godine“ preuzet će Božidar Krušelj iz Preloga, Franjo Patafta iz Strahoninca i Željko Slaviče iz Preloga, dok će diplome biti dodijeljene Ines Gregorinčić iz Gornje Dubrave, Stjepanu Naranđi iz Preloga i Borisu Lukovnjaku iz Čakovca

Predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak naglašava da je godina na izmaku bila izuzetno izazovna te da je u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom uloženo mnogo napora kako bi se obrtnicima omogućio opstanak na tržištu, pravovremeno prosljeđivale aktualne informacije i obranili njihovi interesi. Unatoč epidemiji, aktivnosti Komore na promociji obrtničkih zanimanja nisu stale već su pronađeni novi komunikacijski kanali. Provode se majstorski ispiti i ispiti o stručnoj osposobljenosti, kao i licenciranje za provođenje praktične nastave. Nastavlja se projekt stipendiranja učenika obrtničkih zanimanja, provode se cehovske aktivnosti.

Predsjednik Lukovnjak ističe da ga najviše veseli činjenica da je u Međimurskoj županiji stotinjak novootvorenih obrta više u odnosu na isto razdoblje lani. Očekujemo, i za to ćemo se zalagati, da vlast konačno postane osjetljivija za obrtništvo i shvati koliko je velika uloga obrtništva u gospodarskom životu i što znači blizu 200.000 hrvatskih obitelji koje žive od rada u obrtništvu. Zadatak nam je učiniti vlast osjetljivijom na probleme obrtnika i da konačno shvati da država ne živi prvenstveno od krupnog kapitala već da joj gotovo petinu zaposlenih čine obrtnici i njihovi radnici te da o njima treba stalno razmišljati prilikom donošenja gospodarske politike zemlje osobito u ovim najtežim trenucima.

Robert Varga

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja