Međimurje Press
Gospodarstvo

Poduzetnice i poduzetnici o tome kakva nam dolazi 2023. godina

S prvim danom siječnja 2023. Hrvatska je zbilja euro i Schengen, a duboko se nadamo da to neće biti recesija. Sukob u Ukrajini obilježio je najveći dio 2022. godine, kao i rast nezaposlenosti, cijena, oskudice energenata…Skroman rast osobnih dohodaka u odnosu na visok i rapidan rast troškova života velika je izglednost 2023. godine za građane Hrvatske.

Evo što pak u 2023 očekuju poduzetnice i poduzetnici, članice i članovi poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku, kako za sebe tako i za svoj posao, ali napose i državu u kojoj žive.

2023 je najizazovnija godina u novijoj povijesti. Rast BDP-a će biti između 0,5 i 3,5%. Zbog recesijskog rizika Hrvatski će poduzetnici, ulagati oprezno, ali će investicije iz EU sve to stabilizirati i tako pozitivno utjecati na i ovako lošu inflacijsku situaciju.

Smatram da su domaći poduzetnici naučili/shvatili koliko je važno znati iskoristiti krizna/teška/recesijska vremena jer donose prilike koje inače ne bismo imali. U ovakvom predrecesijskom razdoblju sve što trebamo su novci za investicije/ulaganja, i malo znanja o okolnostima u kojima živimo.. Npr. ovdje kod mene u Slavoniji polazi zadnji vlak za ulaganja u poljoprivrednu zemlju, imajući na umu da 30. lipnja 2024. godine ističe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta državljanima EU, a kad se potražnja poveća, povećaju se i cijene. Za Hrvatsku očekujem da unovči u proračun dostatne prihode od poreza na ekstra profit – nas male poduzetnike su za sada zaobišli i hvala im na tome, jer mi niti nemamo velike novce – prognozirala je za svoju i našu 2023. godinu knjigovođa Laura Gergelj,  vlasnica tvrtke D-Invoice  d.o.o. iz Osijeka.

Poduzetnički i bračni patneri Sanja i Nebojša Grbić iz Petrinje nastavljaju svoje projekte na egzistencijalnom osnaživanju stradalnika potresa na Banovini kroz vlastite inicijative zapošljavanja stradalnika, ali i suradnje sa svim ljudima dobre volje koji pomažu u tom pravcu.

U 2023. godini očekujem boljitak po pitanju usmjeravanja svoje energije i djelovanja, kako u privatnom tako i poslovnom životu. Naime, ako smo nezadovoljni u svijetu u kojemu živimo i djelujemo, ništa nam neće donijeti radost i zadovoljstvo, a ako pak osjećamo u onome što radimo i stvaramo sreću, napose u radu s ljudima, onda i pozitivne okolnosti postaju rezultat našeg djelovanja. Ja svoje zadovoljstvo pronalazim u činjenici da želim djelovati i raditi tako da drugi imaju od toga koristi, posebice ljudi koje zapošljavam, jer tako stvaramo zajednicu sretnih ljudi. Onih koji će imati sigurnu egzistenciju. Ali i kroz zapošljavanje novih djelatnika, kojima želim osigurati sigurne prihode i radno mjesto. A očekujem da i oni jednog dana kada budu mogli pomagati također pomognu onima koji pomoć trebaju. Samo tako ćemo izgraditi društvo prosperiteta, a ne nazadovanja. Jer treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti – poručuju Sanja i Nebojša Grbić, vlasnici obrta Ariš i tvrtke Oak design iz Petrinje.

Nova godina bit će iznimno izazovna u pogledu poslovanja poduzetnica i poduzetnika, ali mislim da je izazov “srednje” ime svima koji su na hrvatskom realnom tržištu. Mi smo stalno u nekim izazovima i ono što je najbolje – uvijek primjereno na te izazove odgovorimo. Jer nama je “preživljavanje” imperativ i sigurna sam da ćemo u tom pravcu djelovati i u 2023. godini. Osim toga izazovi koji dolaze uvijek potiču poduzetničku  kreativnost, inovativnost i prije svega spremnost za djelovanje – tako da sam sigurna da će se dogoditi puno kvalitetnih rješenja, kao i prilika koje ćemo poslovno iskoristiti na najbolji mogući način. Od Hrvatske u 2023. godini očekujem da ima više sluha za poduzetnike i naše izazove na realnom tržištu, posebice sada kada smo dio euro zone. Recesija koja je sigurno izgledna bit će jedan od tih izazova, pa će biti zanimljivo gledati što će Vlada poduzeti da građanima, pa tako i nama u poduzeništvu, olakša taj  teret pod kojim škripe standardi mnogih bogatijih europskih država od naše. A za sebe osobno i svoje najmilije želim samo puno zdravlja i da se ne zaboravimo radovati u ovim izazovnim vremenima, jer radost i sreća su pokretači napretka, a nikako kriticizam, zločesti komentari i zloća općenito – poručila je poduzetnica Darinka Bistrović, vlasnica tvrtke Didacta Advance doo iz Čakovca.

Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik Muzeja vlakića Backo Mini Express iz Zagreba smatra da je početak svake godine vrijeme za preslagivanje i preispitivanje onoga što nam dolazi i kako će nam biti. A bit će u 90 posto slučajeva onako kako se potrudimo, jer smo mi sami kreatori onoga što želimo da bude. Posebice kada smo poduzetnici – mi moramo čvrsto držati kormilo našeg poslovanja u svojim rukama, ne oslanjati se previše na očekivanja, nego u prvom redu na marljiv i disciplinirani te pošten rad, zalaganje i trud. A tada, bez obzira što nam dolazilo i kakvi izazovi “prijetili” – možemo reći da znamo kamo idemo i što nam dolazi. A dolazi nam ostvarenje postavljenih ciljeva koje moramo imati jer ako ih nemamo tada smo kao vlak koji nema svoj kolodvor u kojega dolazi. Za sebe osobno želim zdravlja, ali i daljnji razvoj muzeja, koji je u proteklih šest – sedam godina doista postao kultno turističko odredište glavnog grada. Za Hrvatsku želim da iskoristi ulazak u Schengen i euro zonu na najbolji mogući način, u prvom redu za svoje građane i standard svih nas koji živimo u Hrvatskoj – smatra poduzetnik Antun Urbić Backo.

Puna optimizma za novu 2023. godinu je spremna i članica naše zajednice, poduzetnica Snježana Agostini, vlasnica tvrtke Femdi Apas iz Jastrebarskog i jedinstvenog projekta „Aleja prvašića“. Planiram u 2023. godini nastaviti s edukacijama, učenjem, unaprijeđenjem znanja i vještina u svojoj tvrtki, završiti pisanje dvije započete knjige, od kojih jedna govori o mom inovativnom i sveobuhvatnom projektu  pod nazivom “Aleja prvašića”.  A i s “Alejom prvašića”  nastavljam dalje – želja mi je zasaditi aleju u najmanje 12 općina i gradova..te da “Aleja prvašića” postane prepoznatljiv hrvatski  model ne samo u  sustavu  školovanja, nego kao jedan sveprožimajući model unaprijeđenja društva i šire društvene zajednice u svim aspektima njenog postojanja. Nastavljam i u 2023  kao voditelj i urednik emisije Coolture i predstavljati i razotkrivati  vrijedne  pojedince, koji svojim radom i stvaralaštvom ovaj svijet čine ljepšim i ugodnijim mjestom. Svim ljudima dobre volje želim u Novoj godini rad i  stvaranje  koji svoje polazište i ishodište ima u autentičnoj radosti – poručila je poduzetnica Snježana Agostini.

Od 2023. očekujem prilično velike izazove za svakoga pojedinca i za državu. Mnoštvo je novih okolnosti i nepoznanica, od kojih svaka predstavlja svojevrstan izazov: visoka inflacija, uvođenje eura, nastavak rata u Ukrajini sa svim posljedicama (financijskim, opskrbnim, energetskim) koje on nosi. Međutim, ako smo se nečemu naučili u posljednje tri godine, to je da prilagodljivi i ekspeditivni poduzetnici i ekonomije država opstaju, ili čak napreduju, dok oni koji ne uočavaju kretanja na tržištu zaostaju. Stoga, mislim da i na 2023. godinu treba gledati kao na godinu u kojoj će tržište filtrirati one koji su zaslužili opstanak – ocijenio je zagrebački odvjetnik i član naše poslovne zajednice Trpimir Jonjić.

Katarina Vilić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja