Međimurje Press
Gospodarstvo

Za računalnu opremu službenika lokalnih ureda osigurano 1,9 milijuna kuna!

Danas je u Varaždinu održan stručni seminar u sklopu projekta „Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi moduli“ kojeg provodi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Tom je prigodom državna tajnica Ministarstva, Sanja Bošnjak za 69 korisnika iz četiri sjeverne županije (Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije) uručila Sporazume o dodjeli računale opreme za potrebe rada u ISPU sustavu.

„Uz ostale važne teme kojima se Ministarstvo bavi, digitalizacija sustava prostornog uređenja i graditeljstva jedan je od važnih segmenata našeg rada. Kroz projekt razvoja Informacijskog sustava prostornog uređenja (tzv. ISPU), cilj nam je administrativno rasteretiti građane te postići veću učinkovitost i ekonomičnost u radu javne uprave“, izjavila je državna tajnica Sanja Bošnjak prilikom svečane dodjele.

„U sklopu razvoja ISPU sustava danas ćemo uručiti i 69 sporazuma o dodjeli računalne opreme za službenike gradova, općina i županijskih zavoda za prostorno uređenje kako bismo olakšali njihov rad u samom sustavu“, dodala je državna tajnica Bošnjak.

Ukupno će se na području Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije dodijeliti 110 sporazuma vrijednih 1,9 milijuna kuna dok će na području cijele Republike Hrvatske biti dodijeljeno 577 sporazuma vrijednih 10,4 milijuna kuna. Sredstva za dodjelu osigurana su u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. 

Prostorni planovi nove generacije  izrađivat će se kroz novi modul ISPU-a ePlanovi Editor

Nakon svečane dodjele održan je stručni seminar u sklopu ISPU projekta na kojem su predstavljene nadograđene komponente ISPU-a povezane s prostornim planiranjem: ePlanovi i ePlanovi Editor te javni poziv za planove nove generacije za koji su osigurana europska sredstva u ukupnom iznosu od 90 milijuna kuna koja će se kroz javni poziv dodijeliti za izradu planova nove generacije.

Ravnatelj Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i državne imovine koji je ujedno i voditelj projekta „Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi moduli“, Danijel Meštrić, istaknuo je kako ISPU danas sadrži 16 e-usluga, a s njegovim radom već su dobro upoznati službenici lokalnih ureda koji se bave poslovima prostornog uređenja i graditeljstva te svakodnevno rade u njegovim modulima. Važnost ovog projekta prepoznata je i od strane Europske unije koja sufinancira njegov daljnji razvoj i to sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 111 milijuna kuna te sredstvima NPOO-a u iznosu od 180 milijuna kuna.

Načelnik  Sektora za razvoj informacijskog sustava prostornog uređenja i državne imovine, Alen Grabar istaknuo je kako je cilj projekta administrativno rasteretiti građane te postići veću učinkovitost i ekonomičnost u radu javne uprave. Podsjetio je kako je njegov razvoj krenuo 2013. godine, a građani danas preko ISPU-a mogu predati zahtjeve za ishođenje lokacijske, građevinske i uporabne dozvole. Isto tako, imaju mogućnost jednostavno pratiti promjene u prostornim planovima, izdanim dozvolama i vrijednostima nekretnina te pristupiti bazi podataka o energetskim certifikatima.

O novim elektroničkim uslugama sustava ePlanovi i ePlanovi Editor govorila je načelnica Sektora za prostorna istraživanja, održivi razvoj i praćenje stanja u prostoru, Sunčana Habrun. Usluga ePlanovi Editor će se koristiti za izradu prostornih planova nove generacije, a riječ je o web-GIS rješenju koje će besplatno moći koristiti stručni izrađivači prostornih planova koji imaju suglasnost Ministarstva za obavljanje stručnih poslova prostornog uređenja. Na raspolaganju će im biti alati koji omogućavaju jednostavno i topološki uredno crtanje te jednoznačno povezivanje grafičkih i tekstualnih dijelova prostornih planova. Kroz ovaj modul svi prostorni planovi u Republici Hrvatskoj bit će izrađeni i prikazani na standardiziran način.

ePlanovi Editor povezan je s modulom ePlanovi, komplemetarnim modulom namijenjenim nositeljima izrade prostornih planova za elektroničko vođenje procedure izrade i donošenja prostornih planova u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju, čime će se osigurati slijednost postupka te olakšati i ubrzati publiciranje prostornih planova u izradi i na snazi na geoportalu ISPU-a i u svim modulima gdje je to potrebno, primjerice tijekom postupka izdavanja dozvola.

U pripremi je i nacrt javnog poziva Ministarstva kojim bi se u potpunosti financirala izrada prostornih planova uređenja „nove generacije“ o čemu je na seminaru više govorila mr.sc. Jelena Zrinski Berger, načelnica Sektora za EU projekte digitalizacije. „Cilj je osigurati standardizaciju, transparentnost te kontinuiran pristup točnim i topološki urednim prostornim podacima svim sudionicima u procesu prostornog uređenja i gradnje za neko područje te ujedno na jednostavan način investitorima omogućiti točnu informaciju o mogućnosti gradnje za sigurnu realizaciju planirane investicije“ poručila je Zrinski Berger.

(press@mpgi.hr)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja