Međimurje Press
Gospodarstvo

Zaštita intelektualnog vlasništva kreativaca u industriji video igara

U auli Sveučilišta u Zagrebu održan je okrugli stol „Intelektualno vlasništvo u gaming industriji“

Svaki pothvat započinje idejom. Ideja nije zaštićena ali ono što iz nje nastaje – različite inovativne i kreativne tvorevine – to je intelektualno vlasništvo i ono ima sve karakteristike imovine, a imovina se treba zaštiti. Upravo o zaštiti intelektualnog vlasništva u segmentu proizvodnje računalnih igara i tome kako se hrvatska gaming industrija kao jedna od najbrže rastućih uklapa u zakonske okvire zaštite autorskih prava govorilo se na ovom okruglom stolu kojeg je moderirala Ida Prester.

Sudionici okruglog stola bili su Krešimir Partl, državni tajnik Ministarstva kulture i medija, Davor Švaić, dekan Akademije dramskih umjetnosti, Mirko Sužnjević, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Aleksandar Gavrilović, Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara/Gamechuck, Stevica Kuharski, Fil Rouge Capital, Andrej Kovačević, Exordium Games, Nenad Marčec, glavni direktor HDS/ZAMP i Romana Matanovac Vučković, voditeljica studija Intelektualno vlasništvo.

Uvodnu riječ održao je prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić.

„Sveučilište u Zagrebu radi na transferu tehnologije i suradnji s industrijom i imamo doista ambiciozne planove, ozbiljno krećemo u razvoj tehnološko-inovacijskog parka na Borongaju gdje imamo poseban dio za kreativne industrije gdje ćemo zajedničkim snagama to sustavno razvijati, uključujući programe financiranja i poticanja novih startupova.“ – istaknuo je prorektor Mlinarić.

Osvrnuvši se na financiranje industrije računalnih igara, državni tajnik Ministarstva kulture i medija

Krešimir Partl je naglasio da cilj nije financiranje bilo kakve igre već igara poput Baltazara, Vučedola, igre koja je temeljena na bajkama Ivane Brlić Mažuranić i kako su već prvi rezultati su pokazali da je to pravi smjer. Također je dodao da je želja ministarstva pokušati i u gaming industriji, poput već ustaljene prakse u filmskoj industriji, ostvariti povrat sredstava u sustav kako bi se financiralo jačanje manjih firmi.

Interdisciplinarni specijalistički studij

Prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, voditeljica studija Intelektualno vlasništvo govorila je o važnosti zaštite intelektualnog vlasništva i o naporima koje Sveučilište u Zagrebu ulaže kako bi studentima ali i široj javnosti približila i pojasnila taj pojam.

„U sklopu kampanje Sveučilišta u Zagrebu koja ima za cilj podizanja svijesti javnosti o intelektualnom vlasništvu organizirali smo i ovaj okrugli stol kojim želimo naglasiti važnost zaštite kreativnosti u industriji računalnih igara. Naime, gotovo svaki segment video igara na neki način je zaštićen pravima intelektualnog vlasništava – od autorskog prava preko žigova i industrijskog dizajna do patenata i poslovnih tajni. Upravo zato promoviramo i naš poslijediplomski interdisciplinarni specijalistički studij Intelektualno vlasništvo koji će iznjedriti treću generaciju stručnjaka za različite industrije pa i gaming industriju“. – kazala je profesorica Matanovac Vučković.

Foto: Zvonimir Ferina

Nataša Mesarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja