Međimurje Press
Grad Prelog

Svijeća nade upaljena na adventskom vijencu u Prelogu

Prve nedjelje došašća pali se prva ljubičasta svijeća, svijeća nade. Nazivaju je još i postilica ili proročanska u  sjećanje na proroka Izaiju koji je prorokovao Kristovo rođenje. Adventski vijenac ukorijenjen je u tradiciji i običajima kao simbol iščekivanja Božića.

Njegovi različiti elementi imaju važno simboličko značenje. Svijeće, vijenac i zimzelene grane već su i prije bili poznati kao zimski simboli. Vijenac predstavlja vječnost ili je u nekim kulturama simbol sunca, zemlje ili Boga, dok je u antičkom vremenu bio simbol pobjede i časti. Adventski vijenac simbolizira Kristovu pobjedu i zadobiveno spasenje. Kružni oblik vijenca simbol je jedinstva i vječnosti. Kružni oblik može se promatrati i kao prsten. Time se označava stvarnost bez početka i kraja, odnosno vječna stvarnost. Prsten je i znak vjernosti pa simbolizira Božju vjernost prema danim obećanjima. Zimzelene grane simbol su nade jer označavaju trajnost i vječni život koji ne prestaje.

Prvu je svijeću na adventskom vijencu, na Trgu sv. Jakoba u Prelogu, upalio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki. “Želimo ovom kratkom molitvom i paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu započeti duhovno putovanje prema blagdanu Božića. Putovanje je to slično onome kojim su krenula tri mudraca s istoka; putovanje koje završava radosnim susretom s djetetom Isusom u betlehemskoj štalici”, istaknuto je u prigodnoj molitvi.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja