Međimurje Press
Grad Prelog

Posljednji vikend u kolovozu rezerviran je za Festival balona u Prelogu!

Već tradicionalni posljednji vikend u kolovozu, onaj od 29.8. do 1.9. rezerviran je za najšareniji outdoor festival – Festival balona na vrući zrak u Prelogu!

Škola još ne počinje, a ljeto je na vrhuncu, stoga predlažemo da planirate izlet u Međimurje, na obale Drave na najšareniji outodoor festival u regiji. Festival balona na vrući zrak po treći se put održava na jedinstvenoj Marini Prelog, omiljenom izletištu mnogih, a velebni baloni na vrući zrak okupirati će ove godine Prelog i okolicu na čak četiri dana.

Ove godine sve posjetitelje očekuje i nekoliko novosti. Uz sam festival balona ove godine će Prelog ugostiti i Otvoreno prvenstvo Hrvatske u letenju balonima na vrući zrak.

Festival se po treći put vraća u Prelog i zahvalan sam Balon klubu Zagreb i svim organizatorima što su i ove godine odabrali učiniti Prelog i obale Drave najljepšim mjestom za provesti vikend u Hrvatskoj“ rekao je Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga. „Festival ove godine uvodi i dodatni faktor natjecanja, na koje nam stižu neki od najboljih balonaških timova iz cijelog svijeta koji će se nad Prelogom i okolicom nadmetati u svojim vještinama upravljanja ovim fantastičnim letjelicama. S obzirom na dugu tradiciju i povezanost grada Preloga s vrhunskim sportom drago nam je da je naš već tradicionalan festivala balona izrastao u vrhunsku sportsku manifestaciju. Iznimno nam je drago i da su građani Preloga i brojni posjetitelji tu tradiciju prepoznali i prihvatili tako da za vrijeme festivala naš grad zaista vrvi posjetiteljima. Naravno, kao i svih ovih godina pripremamo i odlične koncerte te cjelodnevne Piknike na Dravi!

 

Nadolazeće prvenstvo i festival balona komentirao je i Igor Mikloušić, organizator i predsjednik Balon kluba Zagreb: „Festivali balona prekrasna su prilika i za poletjeti balonom i za uživanje u prizorima neba obojenog ovim nježnim divovima, no veselim se da ćemo ove godine naše sugrađane upoznati i s još jednom – natjecateljskom – dimenzijom balona. Cilj balonaških natjecanja je testirati vještine pilota u upravljanju ovim načelno neupravljivim letjelicama. Piloti balona i njihovi timovi tako moraju demonstrirati da mogu svoje balone usmjeriti do unaprijed određenih ciljeva. Baloni pritom nemaju kormila niti volane i jedino što piloti imaju na raspolaganju je gorionik uz pomoć kojega mijenjaju visinu leta i vještinu da “love” povoljne vjetrove kako bi došli do cilja. Cijevi su najčešće velike mete koje se postavljaju na tlu, a prizori balona koji se spuštaju na visinu od nekoliko centimetara od tla kako bi bacili markere na mete zaista ostavljaju bez daha

 Prvi baloni iznad Međimurja biti će vidljivi već početkom tjedna uoči festivala, jer pristižu i mnoge strane ekipe. „Na Otvoreno prvenstvo Hrvatske nam stiže 20 ekipa iz cijelog svijeta, od Australije, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, do Velike Britanije, Belgije, Italije, Austrije, Makedonije i naravno Hrvatske. Direktor natjecanja biti će Christoph Fraisl iz Austrije, koji će sa svojim timom, kroz sedam planiranih letova, postaviti izazovan program za natjecatelje. Uz to, u Prelog stiže još desetak timova rekreativaca iz cijele Europe što znači da na nebu iznad Preloga možemo očekivati preko 30 balona! Kao i do sada, planiramo i čarobne noćne iluminacije, grupna uzlijetanja, kao i podizanja najsretnijih posjetitelja na vezani let, a biti će moguće i rezervirati svoje mjesto u košari za slobodni let. Za sve informacije i detalje pratite profile festivala na društvenim mrežama ili nam se javite na info@baloni.hr

Uz same balone, na festivalu se priprema i velika gastro zona – Piknik na Dravi, ali i nekoliko koncerata, dječji kutak Sims, te mnoge druge cjelodnevne aktivnosti: „petak, subotu i nedjelju očekuju nas večernji koncerti, a tko dolazi ćete saznati u narednim danima. Uz bendove i glazbenike, tu je i podrška naših DJ-eva, voditelji koji će vam prezentirati i pratiti s vama letove, natjecanja i uzlete, ali i veliki dječji kutak koji vode i organiziraju odlični animatori iz Dječjeg kluba “Sims“ rekao nam je Krešo Biškup iz organizacije. „U najvećem gastro kutku moći ćemo uživati u hrani koju priprema čak 7 food truckova, odnosno domaćih gastro specijalista, od Bajzovih dvora, do Pomodora, Špizze, Škartoca ljubavi i mnogih drugih. Pripremamo vam i veliku ljetnu terasu na kojoj ćete se moći odmoriti, uživati u suncu na pikniku, ali i opustiti se u šetnji najljepšom pozornicom u Hrvatskoj – onoj na Marini u Prelogu.

Krešimir Biškup

WTF Events

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja