Međimurje Press
Grad Prelog

U Čehovcu je, 21. listopada, obilježen Dan mjesta, uz manifestaciju „Fčofci pre kovačnici“

Tradicijsko glazbena manifestacija koja nastoji očuvati vrijednosti zanatstva, tradicijskog načina života, njegovanje marljivosti, druženja, podupiranja vlastite zajednice kroz obdržavanje zajedništva

Čehovec je maleno selo sa velikom tradicijom. Samo je Kovačnica fČoFci na istome mjestu preko 150 godina. Ovom manifestacijom obilježio se i Dan mjesta Čehovec. U Čehovcu se od 2017. godine, 26. listopada, odlukom Mjesnog odbora obilježava Dan mjesta. 26. listopada 2017. godine, u Čehovcu je održana svečanost kojom je tada obilježen završetak brojnih radova na području Čehovca. Tako je obilježen završetak radova na izgradnji sanitarne i oborinske kanalizacije te radova na rekonstrukciji i modernizaciji prometnica i izgradnji pješačko – biciklističkih staza kroz mjesto Čehovec. Uz sve nabrojeno postavljana je LED rasvjeta u većem dijelu Čehovca, uveden je širokopojasni internet te je u mjesto Čehovec uloženo više od 15 milijuna kuna. Čehovec je tim ulaganjima postao jedno od najljepše uređenih mjesta u Međimurskoj županiji.

Početak manifestacije označila je povorka zaprežnih kola kroz Čehovec, a domaćinima su se priključili i konjanici iz Mađarske, iz mjesta Galambok, iz mađarske županije Zala. U povorci su sudjelovali i konjanik Zrinske Garde Čakovec Vlado Matić, konjanik Vlado Kutnjak, uzgajivač konja, jahač i potkivač Darko Juras, predsjednik Udruge uzgajivača Međimurskog konja „Međimurec“ Matija Ladić i Željko Šegović te mađarski konjanik Attila Polai.

Gosti iz Mađarske predstavili su se i svojim tradicionalnim jelima, a za glazbeni, mađarski dio, bio je zadužen mađarski glazbenik Benjamin Szabo.

U organizaciju događanja, uz glavnog inicijatora i organizatora ove manifestacije Mirka Švenda Žigu, obitelj Mihac, koja je vlasnik Kovačnice u Čehovcu, uključile su se i udruge iz Čehovca, Nogometni klub ČSK – a, DVD Čehovec, kao i Mjesni odbor Čehovec. Prilikom samog otvorenja manifestacije sve su pozdravili zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan, predsjednik Mjesnog odbora Čehovec Matija Strahija, zatim Zoltan Thuroczy, ataše za kulturu Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu Mađarske te načelnik Galamboka Tamas Szabo.

Večernji sati, unatoč kiši, donijeli su na pozornici nastupe dvojice glazbenika, dvojice Čovljana. koncertom “Žiga kuri Ogenj” na kojem su nastupili Mirko Švenda Žiga i Ogenj, a nastupu se pridružila i sjajna harfistica Doris Karamatić.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja