Međimurje Press
PrenosimoZanimljivosti

Sjećate se radija kojeg je proizvodila ISKRA?

Opatija Deluxe, radio kojeg je proizvodila nekoć popularna slovenska tvrtka Iskra, prava je “mrcina” od 11 kilograma. Nekad ga je imalo svako kućanstvo, pa su stanice diljem regije, čak i šire, slušale bez problema u 60-im i 70-im godinama prošloga stoljeća.

U 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća, mnogobrojne jugoslavenske vitrine bile su ukrašene – Iskrinim radijom. Jedan od njih upravo je i ova “mrcina” od 11 kilograma, Opatija Deluxe, koji je mogao hvatati stanice od Sarajeva, Budimpešte, Rima, Berlina, pa sve do Bukurešta, Pariza, tadašnjeg Titograda i Monte Carla.

Štoviše, za lakše upravljanje stanicama imao je specijalizirani dio pomoću kojeg se lako moglo “loviti” stanicu iz, primjerice, drugog grada. Tada je to bilo pravo čudo tehnike, jer je to značilo da više nije bilo potrebno pamtiti frekvencije stanica.

Nadalje, dizajn mu  je bio izrazito jednostavno napravljen. Postojala su dva velika “kotačića” za prilagođavanje glasnoće i promjenu frekvencije, te dva manja za prilagođavanje niskog i visokog tona. Uz to, u samoj sredini smjestilo se šest gumbiju čije funkcije ostaju – nepoznanica.

Iskra je, inače, slovenska tvrtka koja i dan danas postoji. Imaju sjedište u Ljubljani te još razvijaju i plasiraju nove proizvode u regiji.

Foto: Barbara Jurišić

Matej Markovinović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja