Međimurje Press
PrenosimoVijesti

Sindikat umirovljenika pokreće veliku peticiju sa zahtjevima, Vladi poručuju: Veće mirovine odmah

Sindikat umirovljenika Hrvatske kreće u veliku akciju skupljanja potpisa. Peticijom traže veće mirovine odmah, jer im je, kako kažu, dosta Vladina ignoriranja starijih građana. Na nizak životni standard umirovljenika i njihovo poniženje žele ukazati cijeloj javnosti. Uz veće mirovine traže i isplatu godišnje naknade, novi model usklađivanja, ali i ukidanje diskriminacije umirovljenika. Ukidanje penalizacije i dodatni staž za sve umirovljene majke samo su neki od zahtjeva. Ako ni peticija ne upali spremni su, kažu, i na prosvjede.

Sindikatu umirovljenika Hrvatske dosta je Vladinog ignoriranja starijih građana. Pokrenut će stoga veliku peticiju sa zahtjevima, a glavna poruka je: ‘Veće mirovine odmah!’ Vladi i javnosti peticijom žele skrenuti pozornost na nizak životni standard najstarijih te poniženje i marginalizaciju koje su doživjeli nakon što su izgradili ovu zemlju. Peticijom traže tri glavne stvari, a to su hitno povećanje mirovina i zaustavljanje siromaštva, zatim poboljšanje modela usklađivanja mirovina te ukidanje diskriminacije umirovljenika.

Prvi zahtjev: Hitno povećati mirovine

SUH traži povrat duga umirovljenicima, odnosno povećanje mirovina za 10,5 posto svima koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine, jer su zakinuti pri izračunu prve aktualne vrijednosti mirovine.

Traže i godišnju naknadu za sve umirovljenike, takozvanu trinaestu mirovinu i to u postotku osobne mirovine. Predlažu da to bude u visini od 25 posto u prvoj godini ili prema umnošku aktualne vrijednosti mirovine s godinama radnog staža.

Drugi zahtjev: Novi model usklađivanja mirovina

Mirovine treba usklađivati prema sto posto rasta povoljnijeg indeksa, odnosno cijena ili plaća, uz eventualne socijalne korekcije za umirovljenike s nižim mirovinama. Isto tako, Sindikat umirovljenika predlaže usklađivanje najmanje triput godišnje kako bi se očuvala realna vrijednost mirovine.

Treći zahtjev: Ukidanje diskriminacije umirovljenika

Sindikat umirovljenika traži ujednačavanje visine penalizacije prijevremenih mirovina na najnižu stopu odmah za postojeće i za buduće prijevremene umirovljenike, odnosno 0,10 posto po mjesecu. Ukidanje penalizacije traže čim prijevremeni umirovljenici steknu uvjete za starosnu mirovinu. Također, ukidanje penalizacije traže i za korisnike najnižih mirovina odmah po umirovljenju.

Traže i izjednačavanje dodatnog staža na 12 mjeseci po djetetu svim majkama, neovisno kada su umirovljene. Isto tako, traže i uvođenje jednakih prava na rad svim umirovljenicima, dakle na pola radnog vremena uz cijelu mirovinu ili na cijelo radno vrijeme uz pola mirovine, kako je već omogućeno samo korisnicima mirovina prema posebnim propisima.

Sindikat umirovljenika Hrvatske poziva sve punoljetne građane da potpišu peticiju u znak solidarnosti s hrvatskim umirovljenicima i starijim osobama. Bit će to ujedno i tema sutrašnje SUH-ove konferencije za medije u 11 sati u prostorijama zagrebačkog Radničkog doma.

Ako ni peticija ne upali, nije isključen ni prosvjed

Predsjednica Jasna A. Petrović poručuje da je svaki treći građanin Hrvatski stariji od 65 godina siromašan, dok smo četvrta zemlja po siromaštvu u Europskoj uniji. Linija siromaštva, kažu, iznosi 572 eura, a čak 70 posto svih umirovljenika ima mirovinu ispod tog iznosa. Udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći, poručuju, iznosi 42,3 posto, dok je prosjek EU zemalja 60 posto. U posljednje tri godine cijena hrane porasla je 40 posto, dok su mirovine rasle tek 25 posto, poručuju SUH-ovci.

Podsjetimo, kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe nije prihvaćen niz SUH-ovih zahtjeva. Čekanja im je, jasno poručuju, dosta. Petrović nam je još prije dva tjedna kazala da će pokrenuti veliku peticiju, o čemu smo pisali ovdje. Nakon što prikupe, nadaju se, barem 30.000 potpisa, pokušat će s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike naći neki dogovor. Ako ni to ne pomogne, onda nije isključena ni opcija prosvjeda, kazala nam je Jasna A. Petrović.

Izvor: https://www.mirovina.hr/

Jasmina Grgurić Zanze

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja