Međimurje Press
Korisni savjetiPrenosimo

Znate li s koliko godina će se od 1. siječnja žene moći umiroviti?

Trenutna dob za umirovljenje žena je 63 godine i tri mjeseca, ali žene mogu ostati u radnom odnosu i do 65 godina. Ipak, s 1. siječnjem 2024. godine, što je za manje od dva mjeseca, se ta dob mijenja i bit će 63 godine i šest mjeseci, uz najmanje 15 godina staža. Odnosno, u prijevremenu mirovinu će ženske osobe moći otići s 58 godina i šest mjeseci, točnije s 33 godine i šest mjeseci staža.

Promjena dobi za umirovljenje žena dolazi sa svakim 1. siječnjem, sve do 2030. godine, kada će dob za umirovljenje žena i muškaraca biti izjednačena, odnosno radit će se o 65 godina -piše mirovina.hr

Dob za umirovljenje se podiže svake godine

U prijelaznom razdoblju od 2020. do 2029. godine žene ostvaruju pravo na starosnu mirovinu prema povoljnijim uvjetima, s nižom starosnom dobi. Tako su u mirovinu 2020. godine mogle otići kada su navršile 62 godine i šest mjeseci, uz najmanje 15 godina staža, ove godine se radilo o 63 godine i tri mjeseca, a od 1. siječnja 2024. godine će žene u starosnu mirovinu moći tek kada navrše 63 godine i šest mjeseci, uz 15 mjeseci staža. Promjenu po dobi možete vidjeti u tablici ispod:

 

Također, mijenja se i dob žena za odlazak u prijevremenu mirovinu, koja je trenutno 58 godina i tri mjeseca uz 33 godina i tri mjeseca staža. Iduće godine će žene moći u prijevremenu mirovinu kada navrše 58 godina i šest mjeseci, uz 33 godine i 6 mjeseci staža. Do ovoga dolazi kako bi se uvjeti za mirovinu od 1. siječnja 2030. izjednačili za žene i muškarce.

Neke imaju pravo i na ranije umirovljenje

Ne treba zaboraviti da pravo na ranije umirovljenje imaju dugogodišnji osiguranici, odnosno oni koji su navršili 60 godina i skupili 41 godinu staža, bez obzira na spol.

Dob za umirovljenje može se i sniziti, također neovisno o spolu, ovisno o tome rade li osiguranici na poslovima s povećanim stažem trajanja. U prijevodu, to znači da osobe koje rade poslove u kojima se odrađenih 12 mjeseci računa kao 14 ili više mjeseci staža, mogu umiroviti i nekoliko godina ranije, ovisno o tome koliko su dugo radile na takvim poslovima.

I ovdje postoji problem penalizacije za koja bi se možda uskoro mogla i ukinuti, o čemu smo pisali ovdje. Penalizacija prijevremenih umirovljenika trenutno iznosi 0,2 posto za svaki mjesec, odnosno 2,4 posto za svaku godinu ranijeg odlaska u mirovinu. Najviši iznos penalizacije je 12 posto za pet godina.

Foto: HZMO/Unsplash

Izvor: Mirovina.hr

Piše Ana Kanazar

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja