Međimurje Press
Zdravlje

Održana tri programa: “Sretan svijet”, “Krug povezanosti” i “Gong kupka”

KAGITA AKADEMIJA

Diplomirana životna i socijalna savjetnica Kristina Gita Kavran nastavlja s provođenjem terapijsko-zabavnih i relaksirajućih programa i radionica za djecu i odrasle. Proteklog vikenda, u subotu 25. ožujka, održana su čak tri programa u čakovečkoj Zgradi Scheier: “Sretan svijet” za djecu, “Krug povezanosti” za djecu i roditelje i “Gong kupka” za odrasle.

Interaktivni zvučno-terapijski program “Krug povezanosti”

“Krug povezanosti” novi je autorski program Kristine Gite Kavran, MSc psihosocijalnog savjetovanja koji je namijenjen za roditelje i djecu od 0 do 11 godina. Ovog puta na radionici je prisustvovalo troje obitelji s djecom od 4 do 6 godina.

Program stavlja naglasak na jačanje povezanosti između roditelja i djece te razvijanju osjetila kod najmlađih, smanjivanju utjecaja stresa, razvoju fine i grube motorike, jačanju i poticanju mentalnog, intelektualnog i emocionalnog razvoja. Uz terapijsko-zabavne aktivnosti radi se i na povećanju fokusiranja i koncentracije te razumijevanju osjećaja i potreba.

Izrazito je bitno da na ovom programu sudjeluje barem jedan od roditelja, s obzirom na to da se vježba na osjećaju povezanosti i osnažuje se međusobna konekcija. Također, imali smo slučajeve dok uz jednog roditelja dolazi baka ili drugi član uže obitelji, što je isto preporučljivo, ako dijete provodi vrijeme s tom osobom. S obzirom na to da sam prvi put provodila ovu radionicu, uz novi set aktivnosti, rezultati su odlični i nadam se da su roditelji s djecom kući odnijeli kvalitetan set informacija za daljnji odgoj – poručila je autorica programa.

Terapijsko-zabavni program “Sretan svijet”

“Sretan svijet” jedinstveni je i također autorski program, koji se inače može provoditi individualno i u grupi, a skrojen je prema svim dosadašnjim iskustvima i potrebama djece u radu, koji Kristina provodi više od 10 godina.

Cilj ovog programa je poticati razvoj samostalnog, odgovornog, kreativnog i sretnog djeteta, razvijanje vještina za lakše nošenje sa životnim izazovima. Osmišljen je s namjerom poticanja rasta i razvoja te utjecanja na jačanje mentalnih sposobnosti, emocionalne inteligencije, socijalnih i emocionalnih vještina.

Trenutačno je oformljena manja grupa djece od 4 do 11 godina, novonastala obitelj koja je uvijek spremna primiti nove članove.

“Sretan svijet” mjesto je gdje se djeca mogu maknuti od svih očekivanja okoline koja s odrastanjem postaju još veća, opustiti se, riješiti briga, biti svoji, naučiti cijeniti sebe i sve oko sebe. Malom grupom od sedmero djece osnovali smo jednu sigurnu obitelj koja se međusobno podržava i zdravo je okruženje za učenje i razvoj – poručuje autorica.

Zvučna kupka za odrasle “Dišem život”

U poslijepodnevnim satima termin od 18 sati bio je rezerviran za opuštanje uz zvučnu gong kupku “Dišem život”. Taj program svim prisutnima pružio je priliku za doživljaj svih čari zvukoterapije, koja koristi određene frekvencije kako bi putem zakona rezonancije utjecala na svaku stanicu u tijelu i balansirala lijevu i desnu moždanu polutku.

“Ako želite otkriti tajne svemira, razmišljajte o energiji, frekvenciji i vibraciji.” – Nikola Tesla

Koristeći različite vrste gongova – instrumenata koji nude isto toliko zvučne raznolikosti koliko i estetske i kulturološke, postizalo se jedinstveno osjetilno iskustvo u pronalasku mira i hirovitog spokoja.

– Naše tijelo, kao i svaka naša emocija, misao i akcija imaju svoju točnu frekvenciju, određeni ton. Kada smo u harmoniji, tada smo zdravi i sretni. No, kada nam je izvorna frekvencija narušena, postajemo nezadovoljni, nesretni i bolesni – poručuje.

Zvuk i biokemija tijela

U materijalnom svijetu mi život doživljavamo kroz osjetila našeg tijela. Primjerice, naš slušni sustav sakuplja vibracije, a zvuk čujemo jer živci u ušima pretvaraju vibracije u signale. Samim time, terapija zvukom temelji na širenju vibracija od samog osjeta sluha na cijelo tijelo. Pitate se kako je to moguće? Zahvaljujući elementu – vode!

Voda je osnovni sastojak ljudskog organizma i čini 60-70% ukupne mase odrasle osobe, a voda izuzetno dobro prenosi zvuk i vibraciju. Primjerice, kada bacimo kamen u jezero, koncentrični valovi će se proširiti površinom vode i aktivirati svaku molekulu vode u jezeru. Jako sličan proces se aktivira tijekom zvučne terapije instrumentom ili glasom – zvučne vibracije putuju kroz naše tijelo u koncentričnim valovima pošto se naše tijelo u velikom postotku sastoji od vode. Tako jednostavno, a tako efektno!

Dobra glazba i zvuk ne samo da nas opušta, već i iscjeljuje. Neka od posljednjih istraživanja sugeriraju da čak i sama vibracija glasa može smanjiti stres, poboljšati san i sniziti krvni tlak u vašem tijelu; kao i povećati limfnu cirkulaciju, proizvodnju melatonina i oslobađanje endorfina. Može čak pomoći u stvaranju novih neuronskih puteva u vašem mozgu!

Neovisno o tome patite li od neke kronične bolesti, osjećate li tjeskobu, depresiju ili generalno nezadovoljstvo životom, kroz terapiju zvukom danas se znanstveno dokazano možemo vratiti u ravnotežu na svim razinama – fizičkoj, mentalnoj, emocionalnoj, energetskoj i duhovnoj.

Sljedeće radionice održat će se u subotu, 1. travnja, a više informacija možete pronaći na službenoj stranici ili društvenim mrežama KaGita Akademije. Kako je bilo u zadnjem ciklusu provođenja, pogledajte u fotogaleriji.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja