Međimurje Press
Zdravlje

ZZJZ Međimurske županije dobio novi uređaj Maldi-tov za dijagnostiku i identifikaciju bakterija i virusa

U Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, ravnateljica prim. Marina Payerl Pal, dr. med., predstavila ulogu novog, vrijednog i rijetkog uređaja, kojim se koristi Djelatnost kliničke mikrobiologije. Riječ je o suvremenom masenom spektrometru, kakvog u Hrvatskoj imaju samo klinike i koji pacijentima hospitaliziranima zbog teških infektivnih stanja, poput sepse, može značiti život

Riječ je tehnologiji koja nam omogućava provođenje pouzdane, precizne metode identifikacije bakterija, kvasnica, plijesni i mikobakterija i to za nekoliko minuta, što može biti od presudne važnosti za pacijente s teškim infektivnim stanjima poput sepse. Pravovremenom primjenom adekvatne terapije antibioticima povećavaju se šanse za preživljene teško ugroženih pacijenta, a detekcijom antimikrobne rezistencije utječemo na još uvijek jako prisutan trend razvoja otpornosti bakterija na lijekove“, pojasnila je doktorica Payerl-Pal.

Vrijednost ovog uređaja nabavljenog uz podršku Međimurske županije iznosi 130.000 eura: „Vrijednost ivažnost ovog uređaja ogleda  se u činjenici da je za proces za koji su stručnjacima ranije trebala 24 sata, sada – na dobrobit pacijenta  – trebaju samo četiri minute“, istaknuo je župan Matija Posavec.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: (rd)

(mž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja