Međimurje Press
Zdravlje

Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. travnja, već 76. godinu zaredom, kako bi se posvetila pažnja cijelog svijeta na određenu zdravstvenu temu. Ove godine na Svjetski dan zdravlja Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) slavi 76. godišnjicu svog postojanja i unapređenja javnog zdravstva. Cilj SZO je promicanje zdravlja kako bi svaka osoba u svijetu mogla postići najvišu razinu zdravlja za svoju dobrobit i blagostanje.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je „Moje zdravlje, moje pravo!“, upravo zato što je zdravlje ljudi diljem svijeta ugroženo i narušeno uslijed bolesti, gladi, siromaštva, sukoba i stradavanja  te klimatskih promjena. Pravo je svakog čovjeka, bez obzira na rasu, vjeru, političko uvjerenje, materijalni status i mjesto prebivališta, na zdravstvenu skrb, zdravstveno obrazovanje, pitku vodu, čisti zrak, pravilnu prehranu, kvalitetno stanovanje i zdravi okoliš, dobre uvjete rada i slobodu od diskriminacije.

Za cjelokupno zdravlje čovjeka nije dovoljno brinuti samo o tjelesnom, već i o mentalnom zdravlju. Moderan način života, stres, nezdravo okruženje, ali i pandemija, ratna zbivanja, potres, financijske nejednakosti, rastuća inflacija, energetska kriza narušili su mentalno zdravlje djece, mladih i nas odraslih.

U isto vrijeme, usluge, znanja i financijska sredstva dostupna za unaprjeđenje fizičkog i mentalnog zdravlja i dalje su nedovoljna i daleko ispod onoga što je potrebno, osobito u zemljama s niskim i srednjim dohotkom. Stoga je zadaća svake zdravstvene administracije, ali i svih dionika u društvu, da osmisli programe i mjere kako bi se poboljšalo zdravlje svakog pojedinca i osigurao pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi. Zdravstvene politike moraju se osobito usmjeriti na jačanje primarne zdravstvene zaštite, kao najučinkovitijeg i najisplativijeg dijela zdravstvenog sustava. Odgovornost zajednice i pojedinca je ne samo ljudsko pravo nego i obveza prema sebi i društvu.

Budite informirani, a ne dezinformirani o zdravlju i prevenciji bolesti.

Zdravstveno prosvjećivanje i edukacija počinje od najranije dobi, u vrtićima i školama. No, nije kasno da svatko od nas učini određene korake za očuvanje svoga zdravlja i zdravlja svoje obitelji. Za očuvanje vlastitog zdravlja pridržavajte se nekoliko važnih, a jednostavnih savjeta:

  1. Doručak je najvažniji obrok u danu, ne preskačite ga.
  2. Jedite pet obroka dnevno (doručak, ručak, večera, između po jedan manji međuobrok- jogurt ili voćka), osim ako vam je liječnik drugačije preporučio
  3. Hranu žvačite polako
  4. Namirnice neka budu sezonske, raznobojne i raznovrsne
  5. Pijte dovoljnu količinu vode, izbjegavajte zašećerena i gazirana pića
  6. Ne konzumirajte veće količine alkohola, prestanite pušiti
  7. Imajte kroz dan dovoljno sna i odmora, barem 6 do 8 sati spavanja
  8. budite aktivni barem 30 minuta dnevno – šećite, pješačite, vježbajte, trčite, vozite bicikl
  9. odazivajte se na javnozdravstvene akcije, sistematske i preventivne preglede, predavanja i tribine o zdravlju i bolesti.

Stoga vas prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med., ujedno i predsjednica Savjeta za zdravstvo i socijalnu politiku SDP-a Međimurske županije, poziva na javnozdravstveno predavanje u utorak, 9. travnja 2024. u Kotoribi, u Domu kulture od 19 sati na temu posvećenu bolestima štitnjače i osteoporozi, a na raspolaganju je za sva Vaša pitanja.

Savjet za zdravstvo i socijalnu politiku SDP-a Međimurske županije

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja