medjimurjepress@gmail.com

Bilo je svečano danas u Međimurju

U spomen na 17. rujna 1991. godine Skupština Međimurske županije proglasila je ovaj važan dan međimurske povijesti spomendanom. „U znak poštovanja i sjećanja na slavnu povijest želimo isticati da je Međimurje bio prvi kraj u Hrvatskoj koji je oslobođen, da je vojarna u Čakovcu bila prva vojarna koja je u potpunosti oslobođena, a više od 8 000 Međimuraca dalo je doprinos u Domovinskom ratu.“, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec povodom obilježavanja 29. obljetnica oslobođenja Međimurja 1991. i Dana međimurskih branitelja koji su obilježeni nizom događanja započetih u poslijepodnevnim satima u Gornjem Mihaljevcu.

Upravo je u zgradi Općine Gornji Mihaljevec od 25. rujna do 1. listopada 1991. godine djelovalo  Zapovjedništvo obrane Međimurja, stoga je na slavu i u čast hrvatskim braniteljima otkrivena spomen ploča, na inicijativu Društva branitelja Domovinskog rata „Veteran“, a u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, Međimurskom županijom i Općinom Gornji Mihaljevec. Društvo branitelja Domovinskog rata „Veteran“ osnovano je s ciljem da se i u manjim sredinama, iz kojih dolazi 12% populacije sa statusom branitelja, očuva sjećanje na događanja u Domovinskom ratu i na sve naše branitelje. „Nemoguće je u par rečenica ispričati što se sve događalo u rujnu 1991. godine te smo iz tog razloga pokrenuli projekt „Da se ne zaboravi“ . Svaka projektna aktivnost predstavlja svoju priču, no one se međusobno isprepleću i čine nedjeljivu cjelinu sjećanja na dane ponosa i slave.“, kazao je predsjednik Društva branitelja Domovinskog rata „Veteran“  i inicijator Željko Tomašić, prilikom otkrivanja spomen ploče kojemu je nazočio izaslanik ministra branitelja, Vladimir Bergman, načelnik Sektora za upravne i pravne poslove Ministarstva branitelja.

Da je za međimurske branitelje 17. rujna veliki dan na koji itekako mogu biti ponosni istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, dok se brigadir Marijan Kretić osvrnuo na činjenicu da nema mjesta u Hrvatskoj u čijem oslobađanju nije sudjelovao barem jedan međimurski branitelj.

Glazbeni doprinos svečanosti dali su glazbenici Marija Vidović i Martin Srpak, u pratnji Tamburaškog sastava „Frikovi“ iz Male Subotice. U okviru programa obilježavanja, u petak, 18.09.2020. godine s početkom u 18 sati, u dvorani Društvenog doma u Pribislavcu bit će održana promocija autobiografskog romana „260 dana“ Osječanina Marijana Gubine u kojem autor progovara o proživljenim ratnim strahotama te zatočeništvu tijekom Domovinskog rata, a zahvaljujući inicijativi župana Posavca, po jedan primjerak knjige će se naći na policama knjižnica u školama kojima je Međimurska županija osnivač.

Uo za poslove župana

(eg)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*