Međimurje Press
Županija

Održana Svečana sjednica Skupštine Međimurske županije

Dan Međimurske županije obilježava se 30. travnja u spomen na pogibiju hrvatskih velikana Petara Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671. godine

Svečanoj sjednici nazočili su bivši predsjednik RH Stipe Mesić i sadašnji Zoran Milanović

Tako je danas na Svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije koja je održana u prostoru Metalske jezgre naznačio župan Matija Posavec. Potom je naglasio kako je nekada Zrinskima, tako  i sada u slučaju razvoja Međimurja, često „Bog bio visoko, a kralj daleko“. Provukao je tako paralelu s povijesnim temeljima i današnjice te dodao kako je ipak sve to bio i ostao dodatan izazov, a presudili su međimurska upornost i odlučnost. Kako je istaknuo, danas je Međimurska županija u brojkama, ono što nitko ne može osporiti!

Županija koja ima dvostruko veći izvoz od uvoza, najviše privučenih europskih sredstava po glavi stanovnika, najbolji omjer radno aktivnog stanovništva prema broju umirovljenika te niz drugih dobrih pokazatelja, rekao je Posavec te najavio daljnja ulaganja u zdravstveni (bez obzira na otimanja), obrazovni sustav, unatoč svim poteškoćama i preprekama, te investicije u cestovnu prometnu infrastrukturu, kao i zalaganje u cilju stvaranja konkurentne i brze željeznice.

Punu podršku orijentaciji Međimurja dao je i predsjednik RH Zoran Milanović

Nastavite ovako kao što već radite, koristite EU fondove jer ćete uskoro biti prerazvijeni. Nemojte biti impresionirani ni Europom, nego autoritet nađite u sebi i svojim vrlinama, u svojim propustima kojih ima, ali prije svega u sebi i onome što vas onim čini što jeste. U svojoj povijesti, u velikanima koji su ovo gradili, držali na okupu da bi se zapravo njihov san ostvario stoljećima kasnije, rekao je predsjednik Milanović i čestitao svim Međimurkama i Međimurcima Dan županije.

Najviša županijska priznanja dobili su…

Na svečanoj sjednici su dodijeljena i najviša priznanja Međimurske županije. Nagrada Zrinski Međimurske županije za 2023. godinu dodijeljena je Krunoslavu Mikulanu, Željku Medvedu, Mariji Trstenjak, Košarkaškom klubu „Rudar“ Mursko Središće te Socijalnoj zadruzi Humana Nova.

Povelje župana Međimurske županije primili su Andrija Tekeli, Dino Vlahek, Jelena Tuksar, Udruga Dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije – Ogranak Mihovljan te Ivan Sokač.

U popratnom programu nastupile su članice Vokalne skupine “Sveti Marko” iz Selnice, recitator Marijan Belčić uz pratnju violinistice Martine Sabljak, mlade članice Seljačke sloge Nedelišće i Marija Jambrošić.

Od viđenijih gostiju stigli su Mišel Jakšić gradonačelnik Koprivnice, Dubravko Bilić gradonačenik Ludbrega, Ljubomir Kolarek gradonačenik Preloga, Antun Mikec osnivač Zaklade Mikec.

(rd)

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja